O nouă generație de absolvenți la Școala Profesională Kronstadt din Brașov

O nouă generație de absolvenți la Școala Profesională Kronstadt din Brașov

Prima şcoală profesională în sistem dual din România sărbătoreşte a șasea  generație de absolvenţi, care îşi vor începe activitatea ca angajaţi în companiile în care s-au pregătit, începând cu luna august.

Absolvenți generaţia 1 (2014): 111 din care au fost angajaţi 104 (94%)

·     Absolvenţi generaţia 2 (2015): 110 din care 103 se angajează (94%)

·     Absolvenţi generaţia 3 (2016): 77 din care 77 se angajează (100%)

·     Absolvenţi generaţia 4 (2017): 126 din care 116 se angajează (92%)

·    Absolvenţi generaţia 5 (2018): 211 din care 206 se angajează (98%)

–   Absolvenți generația 6 (2019): 209 care vor primi 100% oferte de angajare

·    Număr de elevi solicitat de către firmele partenere, pentru anul școlar 2019-2020:

Începând cu anul școlar 2018-2019 a început parteneriatul între Școala Profesională Germană Kronstadt, Colegiul    Tehnic Energetic ”Remus Răduleț”, Unitatea Administrativ Teritorială a Mun. Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov si asociația DWK Fit For Future, în vederea școlarizării unui număr de 75 elevi profil electromecanic utilaje și instalații industriale, a cărui executare până în prezent a confirmat succesul acestui parteneriat și a certificat că soluția de colaborare între cele două instituții de invățământ este un pas major, important și absolut necesar în dezvoltarea învățământului dual din Brasov.

 Părtile doresc extinderea acestei colaborări și pentru anul școlar 2019-2020 și transformarea acestui parteneriat, într-unul pe termen lung (3-5 ani) in cadrul unui consorțiu, care să funcționeze in baza prevederilor legale.

Consortiul format din cele doua unitati de invatamant, ca structura asociativă fără personalitate juridică va purta denumirea de “Campus Tehnic Brasov (CTB)” Pentru anul școlar 2019-2020, în cadrul ”Campusului Tehnic Brașov” au fost acceptați 314 elevi dintr-un total de 325 elevi solicitați, care provin din 18 județe (Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Neamț, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui cât și din Republica Moldova).

,Școala Profesională Kronstadt este prima în sistem dual din Brașov și a devenit model de bună practică în toată România. Din păcate, deși este un model de succes, sunt, încă, foarte mulți la nivel național, cărora le este frică să își asume o astfel de decizie, aceea de a dezvolta sistemul de învățământ profesional. Așa că am ajuns să importăm forță de muncă din alte țări ca Bangladesh, Sri Lanka, India sau Venezuela, în loc să le oferim copiilor noștri un viitor la ei în țară. Noi vom continua pe acest drum, mai ales că acest sistem de învățământ a produs lucruri concrete, reușește să le ofere elevilor o meserie, un loc de muncă și un punct de plecare în viață. Ca primar mă mândresc cu ea și doresc să multiplicăm cât mai mult acest exemplu. Vă asigur de tot sprijinul municipalității pentru această școală, în acest parteneriat care s-a dovedit unul de succes, și vă asigur că vom continua investițiile în dezvoltarea învățământului profesional dual. Acum două zile Consiliul Local a aprobat proiectul de construire a unui cămin internat la Școala Profesională Kronstadt. El va avea 9 etaje și va găzdui peste 300 de elevi, costurile totale pentru construcție sunt de peste 22 de milioane de lei. Iar acesta este un proiect pe care trebuie să îl facem pentru că reprezintă o investiție în viitorul acestui oraș. Le muțumesc cadrelor didactice pentru că în acești ani v-au pregătit pentru a avea un loc de muncă, dar și partenerilor noștri de la firmele implicate în acest proiect. Vă urez vacanță frumoasă și să nu fiți supărați că este mai scurtă decât în cazul altora, pentru că voi începeți să munciți la firmele pe care le-ați ales, pentru că acest loc de muncă vă oferă oportunitatea de a vă construi un viitor mai bun”, a declarat primarul George Scripcaru.

·    În anul școlar 2019-2020, școala va avea aproximativ 950 elevi în învățământ profesional dual, clasa a IX-a, a X-a, a XI-a și aproximativ 130 elevi în învățământ seral, clasa a XI-a, XII-a, XIII-a

·   Începând cu anul școlar 2019-2020 din proiect, vor face parte 19 companii partenere, față de 10 companii care au inițiat proiectul în anul 2012.

·  Clădirea atelierelor școlii a fost reabilitată în anul 2015, de către Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Brașov, este amenajată și dotată pentru elevii școlii de către asociația DWK Fit For Future; dotarea a fost continuată și în anul școlar 2017 – 2018 cu un atelier de confecții articole din piele și înlocuitori, dotare realizată de către compania parteneră care școlarizează în domeniul menționat.

·    În anul școlar 2017-2018 s-a început reabilitarea de către Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Brașov a sălii de educație fizică și sport, a fost dotată cu echipamentele necesare de către asociația DWK Fit For Future, astfel încât la începutul anului școlar 2018-2019 a fost data în folosință. Datorită numărului mare de elevi proveniți din alte județe ale țării și a extinderii capacității de școlarizare în cadrul Colegiului Tehnic Energetic ”Remus Răduleț”, în anul școlar 2018-2019 s-au inițiat demersurile pentru construirea împreună cu Unitatea Administrativ Teritorială Brașov, unui cămin al Școlii Profesionale Germane Kronstadt, cu o capacitate de 300 de locuri, în acest sens fiind semnat protocolul de colaborare între UAT Brașov, DWK Fit For Future, ISJ Brașov și SPGK.

Toate cele 6 generaţii de absolvenţi, atât proaspeţii absolvenţi în curs de angajare, cât și absolvenții actualmente angajați ai companiilor, sunt dovada grăitoare că sistemul de învăţământ profesional dual, aplicat cu seriozitate, la standarde înalte, este o soluţie care garantează tinerelor generaţii o educaţie solidă şi un viitor sigur.

Distribuie dacă îți place!