Noul Cod Rutier intră în vigoare de astăzi. Iată cele mai importante modificări

Noul Cod Rutier intră în vigoare de astăzi. Iată cele mai importante modificări

Noul Cod Rutier care intră în vigoare, astăzi, 15 februarie prevede amenzi uriașe pentru şoferii indisciplinaţi în trafic, și chiar închisoare pentru consumul de alcool.

Pentru anumite abateri, unele amenzi au crescut chiar şi de 10 ori, iar la consumul de alcool, peste o anumită limită se poate ajunge chiar după gratii. Și vorbitul la telefon a fost taxat scump. Cine este prins în trafic că vorbeşte la telefon în timp ce conduce riscă o amendă de 1.600 de lei.

În funcție de alcoolemie șoferul depistat băut la volan poate ajunge și în spatele gratiilor. Noul Cod Rutier sancționează cu amenzi cuprinse între 4.080 și 9.600 de lei, depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri, în care se produc și pagube materiale, la care se adaugă și suspendarea permisului pe o perioadă de un an de zile. Dacă accidentul se soldează și cu victime, perioada pe care se suspendă permisul este de doi ani. Amenzile și sancțiunile în ceea ce privește alcoolul la volan s-au mărit și ele în noul Cod Rutier.

Alte articole:   Colindătorii Țării Făgărașului vor lansa două colinde pe 1 decembrie

După noile reglementări ale Codului Rutier, în România şoferii nu au voie să bea deloc alcool. Astfel o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 -0,5 g/l alcool pur în sânge aduce șoferului o amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (de la 21 la 50 de puncte – amendă) și o suspendare a permisului de 180 de zile, informează fanatik.ro.

Noua lege prevede amendă de cel puţin 1.000 de lei pentru șoferii care intră în intersecții și nu îi lasă pe cei care au rămas blocați să iasă.

Dacă până acum, şoferii rămâneau fără permis la acumularea a 13 puncte amendă, noile prevederi spun că acesta va rămâne din nou fără permis la acumularea a 25 de puncte amendă.

Alte articole:   VIDEO Salvamont Braşov, sfaturi utile pentru practicanții sporturilor de iarnă

O altă modificare care apare menționată în noul cod rutier vizează persoanele care au peste 16 ani şi care vor dori să conducă un moped sau un triciclu. Acestea vor avea nevoie de permis de conducere pentru categoria AM.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate