
Proiectul Centrului de Dezvoltare şi Cercetare Aplicată „Transilvania Motorland“ continuă să işte dispute în rândul politicienilor braşoveni, necesitatea investiţiei ridicând semne de întrebare din partea acestora. Reprezentanţii Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD) consideră că priorităţile edililor locali, la ora actuală, ar trebui să fie cu totul altele ţinând cont că spitalele braşovene nu au mai fost modernizate şi dotate cu tehnologie de ultimă oră, şomajul creşte de la o lună la alta, din cauză că majoritatea marilor investitori au fost izgoniţi din oraş, iar municipalitatea a întârziat să ia unele măsuri pentru a-i atrage pe cei care doresc să creeze locuri de muncă, şi nu în ultimul rând, proiectul aeroportului a stagnat, din cauza lipsei finanţării.
„Nu cred că este cazul ca un astfel de proiect să fie construit din banii braşovenilor, şi nu puţini, peste 10 milioane de euro, într-o altă localitate unde nu există canalizare şi toaletele sunt în curte şi unde ar fi mult mai necesară modernizarea infrastructurii şi a sistemului de alimentare cu apă“, a explicat Ionel Fliundra, preşedintele PP-DD Braşov.
Acesta consideră că banii pe care i-ar da municipalitatea pentru acest centru ar putea fi folosiţi pentru a sprijini Consiliul Judeţean în construcţia pistei şi terminalului aeroportului, o pistă de aeroport primând în faţa unei piste pentru raliu. „Foarte mulţi braşoveni, dar şi localnici din judeţele vecine aşteaptă ca aeroportul să fie gata. Nu am fost aleşi în forurile de conducere ale Braşovului ca să ne opunem proiectelor de dezvoltare, dar trebuie să vedem care proiecte sunt de interes în condiţiile actuale. Am fost aleşi pentru a face administraţie în interesul cetăţenilor şi nu pe spatele lor şi de aceea vom fi transparenţi în luarea deciziilor şi îi vom informa pe şi unde se duc banii lor“, a mai spus Fliundra.
Mesajul PP-DD pentru primarul Braşovului George Scripcaru este ca, în primul rând, să se preocupe de proiecte ce conduc la creşterea nivelului de trai pentru braşoveni, dar şi de modernizarea sistemului de asistenţă medicală şi crearea de locuri de muncă, iar investiţiile de genul celei de la Tărlungeni să treacă pe plan secund.
12 milioane de euro din banii braşovenilor
Proiectul în valoare totală de 88.914.973,88 lei este inclus în Planul Integrat de Dezvoltare pentru Polul de Creştere Braşov şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional. Cofinanţarea municipiului Braşov este însă consistentă, de 50% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 34,9 milioane de lei. Tot din bugetul local ar trebui achitate şi cheltuielile neeligibile, în valoare de 1,9 milioane de lei, precum şi cota de TVA în valoare de 17 milioane de lei. Astfel, de la bugetul local al Braşovului, pentru această investiţie, ar trebui să se ducă în total 53,9 milioane de lei, respectiv aproape 12 milioane de euro.