Noi troleibuze au fost puse în circulație pe liniile 7 și 8

Noi troleibuze au fost puse în circulație pe liniile 7 și 8

Operatorul local de transport, RAT Brașov a pus în circulaţie un nou lot de troleibuze Solaris.

Este vorba de 21 de troleibuze, fabricate de firma cehă Solaris, cărora li se vor adăuga alte patru până la sfârşitul anului. Acestea vor circula pe 5 linii de transport în comun.

Troleibuzele intrate în circulație ieri, vor rula pe una dintre cele mai aglomerate rute, linia 8 Saturn – Rulmentul (care, inclusiv conform Google Maps, este unul dintre cele mai încărcate trasee din România), și pe linia 7, Roman – Rulmentul, de asemenea o rută pe care au existat multe sesizări cu privire la calitatea serviciului de transport.

Odată cu intrarea în circulație a noilor troleibuze, pe lângă îmbunătățirea condițiilor oferite călătorilor crește și capacitatea de transport pe cele două linii.

Pe linia 8, capacitatea de transport crește, la orele de vârf, cu 300 de persoane/oră, ajungând la aproape 2.500 de persoane/oră, pe cele două sensuri.

Alte articole:   Prof. dr. ing. Gabriel Racovițeanu, la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

Pe linia 7, capacitatea crește cu 140 de persoane/oră pe cele două sensuri, ajungând la 550 de persoane transportate/oră. Frecvența pe cele două linii, la orele de vârf, conform graficului RATBV, este de 9 troleibuze/sens/oră pe linia 8, și de 4 troleibuze/sens/oră, pe linia 7.

De săptămâna viitoare, vor intra în circulație și pe linia 3, Valea Cetății – Stadionul Tineretului, linia 10, Valea Cetății – Triaj și linia 33, Valea Cetății – Roman.

Cele 25 de vehicule au fost achiziţionate în luna decembrie 2020, cu o finanţare nerambursabilă obținută de adminsitrația Scripcaru de la Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Achiziţia de mijloace de transport moderne”, proiect finanţat, în proporţie de 98%, prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4, a Programului REGIO 2014-2020, Obiectiv Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea achiziţiei a fost de 63.025.209,71 lei + TVA.

Alte articole:   Cod galben de inundații după ploile din ultimele zile, în Brașov şi Sibiu

În acest moment, în municipiul Brașov sunt în circulație, pe lângă cele 25 de troleibuze, și alte mijloace de transport prietenoase cu mediul: 60 de autobuze electrice produse de compania SOR Libchavy s.r.o., din Republica Cehă, cu lungimea de 12 metri și 8 metri; 26 de troleibuze Solaris – Polonia, cu lungimea de 18 metri; 10 autobuze hibrid Mercedes, cu lungimea de 12 metri. De anul viitor vor intra în circulație alte 12 autobuze electrice, cu lungimea de 18 metri, articulate, care vor circula pe linia 5.

Date tehnice troleibuze

Troleibuzele, articulate, au lungimea de 18 metri și o capacitate de 137 de călători, dintre care 42 pe scaune. Sunt dotate cu sistem audio-video de informare a pasagerilor, cu sistem de urmărire prin GPS și anunțare a stației, sistem de numărare a pasagerilor, sistem de supraveghere video, sistem de aer condiționat, patru validatoare și prize USB pentru încărcarea telefoanelor și altor dispozitive mobile, wifi.

Alte articole:   Patriarhia Română: Clopotele bisericilor vor bate de Înălțarea Domnului în semn de veșnică pomenire a eroilor

Vehiculele sunt dotate cu un acumulator care oferă o autonomie de minim 5 kilometri, în lipsa contactului cu linia de electricitate, lucru ce le va permite să folosească energia din baterii în zonele în care nu există rețeaua electrică necesară.

Troleibuzele oferă accesibilitate persoanelor cu handicap locomotor, prin înclinare laterală (spre dreapta). Articulația este controlată electronic. Motorul dezvoltă 240 kW și permite o viteză maximă de 75 km/h, dar fiecare vehicul va avea un limitator de viteză ajustabil (ASL), astfel încât să nu depășească viteza de 55 km/h.

Troleibuzele vor avea o durată de funcționare de minim 15 ani, din care 8 ani fără reparații generale. Motorul va beneficia de o garanție de minim 500.000 de km, iar bateriile au o durată de viață de minim 5 ani.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate