Noi scumpiri, în România

Noi scumpiri, în România

Astăzi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va anunța ce produse și ce servicii se vor scumpi cel mai mult în țara noastră în perioada următoare.  

În luna iunie a acestui an, rata inflației era de 15,1%, mai mică decât în alte state europene, dar cu toate acestea la un maxim istoric al ultimilor 20 de ani.

De exemplu, românii plătesc pentru un kilogram de cartofi 4 lei. Prin comparație, în Germania, unde rata inflației este de 8,7%, kilogramul de cartofi este de 3 lei, în Polonia, unde rata inflației este de 15,5%, kilogramul de cartofi este de 2,4%, iar în Bulgaria 3,5 lei, iar rata inflației este de 17%. 

Cu alte cuvinte, în Polonia și în Bulgaria rata inflației este mai mare decât în România, însă prețurile sunt mai mici.  

Și laptele în România este mai scump decât cel pe care îl găsim la nemți, diferența dintre prețuri fiind de circa 1,5 lei. Aceleași diferențe le întâlnim și la ouă sau roșii. Astfel că, în România, suma pentru un coş cu 6 produse de bază ajunge la aproximativ 87 de lei. În Germania, pentru același coș, ar trebui să achităm circa 93 de lei, doar câțiva lei în plus.  

Doar că salariile au mai mult de câțiva lei în plus. Dacă în România minimul brut este 2550 de lei, în Germania avem 10.404 lei. Adică, aproape de patru ori mai mare. 

Sursa: antena3.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate