Monica Anisie, despre declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o semneze părinții

Monica Anisie, despre declarația pe proprie răspundere pe care trebuie să o semneze părinții

Ministrul Educației, Monica Anisie, a venit cu precizări referitoare la declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o semneze din toamnă când își trimit copiii la școală.

Monica Anisie a declarat joi seară, la TVR 1, că declarația pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o semneze la începerea școlii cuprinde informații generale, iar părinții nu vor fi în culpă dacă nu vor recunoaște simptomele bolii în caz că elevii vor fi trimiși la școală.

Ministrul Educației a mai spus că, totuși, declarația pe proprie răspundere pentru părinți ar trebui completată cu o sintagmă, întrucât există posibilitatea ca părintele să greşească, să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav.

„De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale. Deci, nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel dacă nu a cunoscut simptomatologia… Acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil, în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul. Dar cred că acea declarație ar trebui să o completăm, având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe proprie răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul Penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă «după cum cunosc» sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că, din start, este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală. În toată această perioadă, m-am consultat și cu părinți, m-am consultat și cu profesori și cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu ca părinte trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a spus Monica Anisie, la emisiunea ”Tema Zilei” de la TVR1.

Pe de altă parte, Monica Anisie a spus că există și posibilitatea ca elevul să învețe online, dacă mersul la școală, în colectivitate, reprezintă un risc pentru el sau pentru familia sa.  Ea a dat exemplu perioada de pregătire pentru examenele naționale, când părinții au decis dacă merg sau nu copiii la școală.

„Părintele trebuie să evalueze starea de sănătate a membrilor familiei. (…) Dacă vă amintiți în perioada în care am luat decizia să revenim la școală pentru acele ore de pregătire pentru examenele naționale, am lăsat părintele să decidă asupra revenirii la școală după momentul în care a evaluat acea situație din familie, în așa fel încât să nu existe niciun risc al îmbolnăvirilor. Acum, părintele la fel trebuie să facă, să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online”, a declarat Anisie.

Declarația pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală  este menționată în ghidul publicat de Ministerul Sănătății pentru începerea cursurilor din 14 septembrie, însă deocamdată este vorba despre un proiect, pus în dezbatere publică.

Alte articole:   O nouă stație de transport în comun, la Râşnov

Declarația poate fi descărcată AICI.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate