Moment istoric: Papa Francisc aprobă oficial binecuvântările pentru cuplurile de același sex

Moment istoric: Papa Francisc aprobă oficial binecuvântările pentru cuplurile de același sex

Decizie istorică luată de Vatican! Papa Francisc aprobă oficial binecuvântările pentru cuplurile de același sex.

Papa Francisc a aprobat în mod oficial permisiunea preoților de a binecuvânta cuplurile de același sex, un nou document explicând o schimbare radicală în politica Vaticanului, insistând asupra faptului că oamenii care caută dragostea și mila lui Dumnezeu nu ar trebui să fie supuși unei „analize morale exhaustive” pentru a o primi.

Vaticanul a autorizat luni – într-un document oficial – binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex şi ”în situaţie neregulată” (concubinaj) în ochii Bisericii, o premieră în Biserica Catolică, însă rămâne ferm în opoziţia sa faţă de căsătoria homosexuală, relatează AFP, scrie News.ro.

Această binecuvântare ”nu va fi săvârşită în acelaşi timp cu riturile civile ale uniunii şi nici măcar în legătură cu acestea”, se arată în acest document al Dicasterului (minister) Doctrinei Credinţei, aprobat de către Papa Francisc.

”Este posibil să se binecuvânteze cupluri în situaţie neregulată şi cupluri de acelaşi sex, într-o formă care nu trebuie să fie fixată în mod ritual de către autorităţile ecleziastice, pentru a nu se crea o confuzie cu binecuvântarea specifică sacramentului căsătoriei”, se arată în acest document, publicat în mai multe limbi de către Vatican.

Este pentru prima oară când Biserica Catolică deschide în mod clar calea binecuvântării cuplurilor de acelaşi sex, un subiect care cristalizează tensiuni în cadrul Bisercii Catolice, din cauza unei opoziţii a facţiunii conservatoare din Statele Unite.

Alte articole:   VIDEO Peste 80 de percheziţii în toată ţara, pe linia combaterii infracţiunilor economico-financiare

În pofida faptului că nu este recunoscută de către Sfântul Scaun, binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex era deja practicată de către unii preoţi – în Belgia şi Germania.

O Biserică „deschisă tuturora”

Această declaraţie intervine la şase săptămâni după încheierea Adunării Generale a Sinodului privind viitorul Bisericii Catolice, o reuniune mondială consultativă în cursul căreia episcopi, femei şi laici au dezbătut subiecte de societate precum primirea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor şi a persoanelor divorţate recăsătorite.

La începutul lui octombrie, cinci cardinali conservatori i-au cerut în mod public Papei Francisc să reafirme doctrina catolică privind cuplurile gay, însă documentul final al Sinodului a lăsat această problemă ”fierbinte” la o parte.

Alte articole:   Făgărășeanul Andrei Stanciu a câștigat Premiul special pentru debut dramaturgic, la un festival internaţional de teatru şi film pentru elevi

În 2021, Vaticanul reafirma că consideră homosexualitatea drept un ”păcat” şi confirma imposibilitatea ca cuplurile de acelaşi sex să primească sacramentul căsătoriei.

Francisc, un iezuit argentinian care insistă asupra importanţei unei Biserici Catolice ”deschisă tuturora”, i-a înfuriat în mai multe rânduri pe conservatori, de când a fost ales Papă, în 2013, dar mai ales după ce a restrâns folosirea slujbei tradiţionale în latină, în 2021.

Foto: Profimedia Images

Ce condiții pune Vaticanul pentru a boteza credincioșii transexuali

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate