Modificări la SGR din 3 iulie! Ce se întâmplă cu garanția dacă sticlele nu mai au dopul atașat

Modificări la SGR din 3 iulie! Ce se întâmplă cu garanția dacă sticlele nu mai au dopul atașat

Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO.

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a transmis un anunț important pentru românii care reciclează ambalaje SGR, în contextul în care foarte mulți se întreabă dacă vor mai putea returna sticlele care nu mai au dopul atașat.

Nedumeririle au apărut în urma OUG 6/2021, una dintre prevederi fiind cea potrivit căreia din 3 iulie 2024 produsele din plastic care nu mai au capacele atașate nu mai pot fi introduse pe piață. Una dintre interpretări se referea inclusiv a predarea ambalajelor de tip SGR, scrie Fanatik.ro.

Însă, administratorul SGR a adus lămuriri privind acest subiect, precizând că românii vor putea returna în continuare ambalajele fără dop atașat și după data de 3 iulie. Astfel, consumatorii își vor primi garanția înapoi și în aceste situații.

„Directiva UE privind plasticul de unică folosinţă, transpusă în legislaţia din România prin Ordonanţa de Guvern nr. 6/2021, care prevede data de 3 iulie 2024 ca termen de la care se introduc pe piaţă doar tipuri de recipiente de băuturi care respectă cerinţa de a avea dopurile şi capacele ataşate în timpul etapei de utilizare, nu aduce modificări în modul de returnare a ambalajelor de către consumatori în cadrul SGR”, transmite administratorul Sistemului de Garanție-Returnare.

Ce ambalaje nu sunt acceptate de automate

Totodată, reprezentanții SGR precizează că automatele RVM permit, din punct de vedere tehnic, recunoașterea și acceptarea ambalajelor indiferent dacă au capacul atașat sau nu. Același lucru este valabil și în cazul colectării manuale.

Alte articole:   Testamentul Papei Francisc, dezvăluit de Vatican: „Mormântul trebuie să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale”

Pe de altă parte, nu sunt acceptate recipientele deformate sau cele care nu sunt golite de conținut. De asemenea, RetuRO amintește consumatorilor că produsele trebuie să conțină codul de bare și simbolul specific, vizibile pe ambalaj.

OUG 6/2021 a fost introdusă cu scopul diminuării efectelor negative a anumitor produse din plastic asupra mediului înconjurător. De altfel, principiile europene din Directiva (UE) 2019/904, promovează introducerea etapizată a unor măsuri care să aibă efecte în România.

Prevederea care a creat confuzie se referă la faptul că „începând cu 3 iulie 2024 produsele din plastic de unică folosință (…), ale căror dopuri și capace sunt din plastic, pot fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor”.

Recipientele care trebuie să respecte această cerință sunt cele „pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, și anume recipientele utilizate pentru a conține lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora, și ambalajele de băuturi compozite, inclusiv dopurile și capacele acestora”, arată avocat.net.

Alte articole:   Un motociclist de 25 de ani, lovit de fulger în județul Alba

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov