
Mircea Fechet dă asigurări că România nu e în pericol după incidentul la Reactorul 4, de la Cernobîl
Mircea Fechet ne asigură că România este în afara pericolului după incidentul de la Cernobîl. El care precizează că „valorile înregistrate sunt în limitele obișnuite”.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a dat asigurări că România este „în afara oricărui pericol” după incidentul de la Cernobîl, când o dronă rusească a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare din Ucraina.
Fechet a spus că autorităţile din România monitorizează „cu atenţie situaţia, inclusiv din punct de vedere meteorologic”, iar potrivit simulărilor ANM, deplasarea maselor de aer va fi „către bazinul central-estic al Mării Negre, deci nu există riscuri pentru ţara noastră”.
Fechet a mai spus că a vorbit despre incident cu omologul său ucrainean, Svitlana Grynchuk, care l-a asigurat că „nivelul radioactivităţii este în limite normale”.
„Suntem în afara oricărui pericol după incidentul de azi-noapte, de la Cernobîl, când o dronă rusească a lovit învelişul din beton care protejează rămăşiţele Reactorului 4 al fostei centrale nucleare din Ucraina. Valorile înregistrate de staţiile care supraveghează nivelul de radioactivitate, în cadrul Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului, aflată în subordinea Ministerul Mediului, sunt în limitele obişnuite, specifice acestei perioade”, a informat ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit News.ro.
Mircea Fechet: România monitorizează situaţia, inclusiv din punct de vedere meteorologic
Potrivit acestuia, autorităţile române monitorizează „cu atenţie situaţia, inclusiv din punct de vedere meteorologic”.
„Până acum, simulările rulate de colegii mei de la Administraţia Naţională de Meteorologie estimează că direcţia dominantă a vântului dinspre zona centralei nucleare Cernobîl, pe parcursul zilei de astăzi, dar şi sâmbătă şi duminică, va fi de la nord-nord-vest către sud-sud-est. Asta înseamnă că deplasarea maselor de aer va fi către bazinul central-estic al Mării Negre, deci nu există riscuri pentru ţara noastră”, a explicat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a mai informat că a discutat despre incidentul de la Cernobîl şi cu Svitlana Grynchuk, ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, care l-a asigurat că nivelul radioactivităţii este în limite normale.
Potrivit ministrului român al Mediului, Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului include 37 de staţii de supraveghere a radioactivităţii mediului (laboratoare), 88 de staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer şi Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (care coordonează reţeaua din punct de vedere tehnic, ştiinţific şi metodologic).
ALERTĂ la Cernobîl. AIEA anunţă o explozie la sarcofagul de la Cernobîl, urmată de un incendiu
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!