Ministrul Transporturilor: Nu există proiect tehnic pentru autostrada Comarnic-Brașov, ci doar schițe din 2005

Ministrul Transporturilor: Nu există proiect tehnic pentru autostrada Comarnic-Brașov, ci doar schițe din 2005

Noul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, la RFI, ca în instituția pe care o conduce nu există un proiect tehnic bun pentru autostrada Comarnic-Brașov, ci doar niște schițe făcute în 2005.

Ministrul Transporturilor crede că problema României în materie de proiecte de infrastructură este că nu au fost făcuți cum trebuie pașii preliminari și explică de ce durează atât de mult proiectele de infrastructură din țara noastră.

”Problema noastră în România este că nu am făcut cum trebuie ani și ani și ani de-a rândul acești pași preliminari. Eu nu găsesc în momentul în care intru în minister acum un proiect tehnic bun pentru autostrada Comarnic-Brașov, nu găsesc nici un fel de proiect tehnic pentru autostrada Comarnic-Brașov, nu există și el nu exista nici în 2015, nu exista nici în 2010. Ce există e un studiu de fezabilitate, care eu aș spune că e mai degrabă la nivel de studiu de prefezabilitate, niște schițe, făcut în 2005 (…). Un proiect de anvergură, până la urmă, nici o casă nu se poate face fără un proiect tehnic. La fel, o autostradă cu atât mai puțin, care are viaducte, tuneluri, lucrări ample””, a declarat Drulă.

Întrebat dacă a primit vreo explicație de la fostul ministru, Cătălin Drulă a răspuns: ”Pentru această autostradă Comarnic-Brașov în particular există în momentul de față o licitație lansată pentru realizarea acelui proiect tehnic, dar fostul ministru a fost un an, lucrurile astea se întâmplă de 15-20 de ani”.

Alte articole:   Festivalul Narciselor de la Vad nu va avea loc în 2025

Cătălin Drulă explică de ce durează atât de mult proiectele de infrastructură din România și susține că este nevoie de trei până la șase ani pentru ca autostrăzile să treacă munții din România, iar proiectele să fie finalizate.

”Infrastructura mare, rutieră, feroviară are un timp destul de lung de implementare, cu cât devine mai complicată. Dacă suntem în zona montană, un ciclu de implementare a unui astfel de proiect poate să fie cinci, șapte, zece ani, de la momentul în care ai ideea că vrei să faci autostrada. Ce ar trebui să se întâmple în primii ani, în primul an, doi ani, ar fi acele studii de teren, studii geo-tehnice, proiectarea acelei autostrăzi și apoi urmează execuția, care dacă ne uităm la zone comparabile, mă refer la autostrăzile montane, pentru că sunt proiectele care ne dor cel mai tare, pentru că nu avem trecerile montane în România, poate să dureze trei, patru, cinci, șase ani, în funcție de complexitatea proiectului”, a explicat ministrul Transporturilor pentru rfi.ro.

În ziua în care a preluat mandatul de ministru al Transporturilor, Drulă a anunțat că va operaționaliza noua companie de investiții rutiere care va gestiona proiectele mari de autostrăzi și drumuri expres.

Alte articole:   Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului 

Foto: arhiva/mediafax.ro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov