Ministerul Transporturilor lansează apelurile pentru trenurile metropolitane. Bucureștiul și alte 22 de mari orașe care se asociază cu CFR Infrastructură pot depune proiecte de 495 milioane de euro

Ministerul Transporturilor lansează apelurile pentru trenurile metropolitane. Bucureștiul și alte 22 de mari orașe care se asociază cu CFR Infrastructură pot depune proiecte de 495 milioane de euro

Municipiile reședință de județ cu peste 100.000 locuitori, județele sau Asociațiile de Dezvoltare București-Ilfov care realizează parteneriate cu CFR Infrastructură pot depune proiecte pentru dezvoltarea transportului feroviar, anunță Ministerul Transporturilor.

Se deschide astfel, porcedura apelurilor de proiecte pentru tren metropolitan, proiecte care au o alocare totală de 495 milioane Euro din care 421 milioane Euro, fonduri europene nerambursabile.

Pentru trenurile metropolitane în nodurile urbane bugetul total de contractare este de un miliard de euro și 350 de milioane fonduri nerambrursabile în timp ce, pentru București bugetul total este de peste 200 de milioane Euro cu 71 milioane din Fondul European de Dezvoltare.

Bucureștiul și alte 22 de mari orașe (municipii reședință de județ cu peste 100 000 locuitori) pot depune proiectele de dezvoltare a infrastructurii și achiziția de material rulant pentru tren metropolitan : ,,Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027, lansează apelurile de proiecte destinate dezvoltării și promovării mobilității urbane multimodale durabile, prin publicarea versiunii finale a ghidului solicitantului pentru prioritatea (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – trenurile metropolitane. Alocarea totală prin intermediul acestor apeluri este de 495 mil. euro, din  care 421 mil. euro contribuția UE (FEDR și FC), cu posibilitatea supracontractării. Astfel, începând cu 04.09.2023 UAT-urile municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane/ UAT-urile – județe/ asociațiile de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale/ Municipiul București/  asociația de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR-S.A., pot depune proiecte pentru dezvoltarea transportului feroviar metropolitan. Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv,  conform principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.

Alte articole:   Cum răcorești rapid interiorul mașinii în zilele caniculare

1.(P6) Trenuri metropolitane în nodurile urbane

Alocarea FEDR: 350 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 1.050.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • unități administrativ-teritoriale – municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane în parteneriat cu CFR-S.A.;
  • unități administrativ-teritoriale – județe, în parteneriat cu CFR-S.A;
  • asociații de dezvoltare intercomunitară constituite între municipii reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR S.A.

Municipiile reședință de județ cu peste 100.000 de locuitori/noduri urbane care pot fi finanțate din FEDR sunt: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

Alte articole:   VIDEO Firmă care polua râul Tărlungeni, depistată de jandarmi

2. (P6) Trenul metropolitan în regiunea București-Ilfov

Alocarea FC: 71 milioane de euro

Bugetul limită de contractare: 213.000.000 euro

Rata de cofinanțare: 85%

Solicitanți eligibili:

  • Municipiul București în parteneriat cu CFR-S.A.;
  • asociație de dezvoltare intercomunitară constituită între Municipiul București și alte unități administrativ teritoriale în parteneriat cu CFR S.A.

Acțiuni eligibile în cadrul ambelor apeluri:

  • Intervenții la infrastructura de cale ferată destinată transportului feroviar metropolitan;
  • Achiziția de material rulant sustenabil pentru serviciile feroviare de transport metropolitan;
  • Dezvoltarea facilităților multimodale pentru transportul de pasageri cu trenul metropolitan.”

Primăria Capitalei a scos la licitație la sfârșitul lunii iulie un contract pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru prima etapă a trenului metropolitan București, dar procedura a fost anulată pentru că nu s-au depus oferte. Ulterior, s-a scos la licitație studiul pentru trenul București-Scroviștea (Periș), iar secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a anunțat intenția unui serviciu spre Brănești și Fundulea.

Alte articole:   ,,Trei seri culturale în inima României”, în august, la Făgăraş. Programul complet al evenimentului

Sursa: economedia.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate