Ministerul Mediului face recensământul carnivorelor mari și pisicilor sălbatice

Ministerul Mediului face recensământul carnivorelor mari și pisicilor sălbatice

Urşii din România sunt ori prea mulţi, ori prea puţini, în funcţie de cine are grijă de ei. După autorităţi, numărul lor este cam mare, dar se străduie să nu „deranjeze” pe nimeni având în vedere că românii sunt foarte sensibili la aceste animale, adevărate simboluri naţionale.

După organizaţiile de mediu, sunt mult mai puţini decât aveam acum mai bine de 20 de ani, dar activitatea oamenilor i-a afectat semnificativ. Între timp, Ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb, a mai comandat o numărătoare a urşilor, dar şi a altor animale strict protejate prin lege.

Licitaţia pentru “Studiul privind estimarea populaţiilor de carnivore mari şi pisică sălbatică din România (Ursus arctos, Canis lupus, Lynx lynx şi Felis silvestris)” a fost câştigată, ca de obicei, de Fundaţia Carpaţi din Braşov. Studiul va costa puţin peste 160.000 de lei, fără TVA.

Alte articole:   Adrian Veştea: Am semnat proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei municipiului Brașov

Astfel de studii se fac în fiecare an. Cel aferent anului 2011 a fost realizat tot de Fundaţia Carpaţi, cu subcontractorii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice şi Facultatea de Silvicultură din Braşov. Potrivit acestuia, numărul optim de urşi din România este de 3.914 animale, în condiţiile în care estimările arată un efectiv de 5.630-6.380 de urşi.

Anul acesta s-au înregistrat mai multe incidente, când urşii au atacat oameni, uneori soldate cu decesul celor din urmă. După mai multe şovăieli, Ministerul Mediului a promovat un program prin care urşilor să li se creeze condiţii astfel încât animalele să nu mai fie tentate să intre în gospodăriile oamenilor.

Alte articole:   În cadrul Zilelor Cristianului va avea loc întâlnirea anuală „Neustadt in Europa”

Urşii lui Ceauşescu

Populaţia de urşi bruni existentă în pădurile româneşti a ajuns la 6.000 de exemplare, în scădere evidentă faţă de anul de referinţă 1989, a declarat Magor Csibi, director WWF România, fost europarlamentar de Brașov.

“Viaţa sălbatică este departe de noi şi totuşi animale, precum ursul brun, râsul sau lynxul, dispar din pădurile noastre. De ce se întâmplă acest lucru? La ora actuală, în pădurile carpatine din România se găsesc 6.000 de urşi bruni, iar de la an la an populaţia acestora scade, din păcate. La prima vedere pare un număr mare, dar dacă ne gândim că înainte de 1989 existau 9.000 de urşi bruni în ţara noastră, atunci lucrurile se schimbă”, a afirmat Csibi. Potrivit datelor WWF, 45% din populaţia totală de urs brun a ţărilor din UE se găseşte în România şi Ucraina.

Alte articole:   Ziua de 21 iulie 2024 devine cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor la nivel global

Potrivit datelor WWF, 45% din populaţia totală de urs brun a ţărilor din UE se găseşte în România şi Ucraina.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate