Ministerul Mediului a aprobat cele 5 centre de aport voluntar promovate de ADI ISO Mediu

Ministerul Mediului a aprobat cele 5 centre de aport voluntar promovate de ADI ISO Mediu

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a publicat lista intermediară a centrelor de aport voluntar ce vor fi realizate cu finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Printre cele 461 de proiecte selectate se regăsesc și cele cinci depuse de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu), ce vizează amenajarea unor astfel de centre în localitățile Râșnov, Zărnești, Predeal, Tărlungeni și Codlea.

Fiecare dintre proiecte are o valoare de 4.558.788 lei, cu tot cu TVA, astfel că suma totală a celor 5 investiții este de 22.793.940 lei.

Săptămâna viitoare vor fi semnate contractele

Președintele Asociației ISO Mediu Brașov, Liviu Butnariu, a precizat că în următoarele zile va fi emis ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor privind finanțarea proiectelor, apoi vor fi semnate și contractele.

„Noi estimăm că săptămâna viitoare vom semna contractele de finanțare, după care va începe etapa de implementare a proiectelor. În primă fază vom pregăti documentațiile tehnice pentru lucrările de amenajare, apoi vor începe și lucrările. În ceea ce privește dotările, acestea vor fi achiziționate în sistem centralizat de Ministerul Mediului, pentru toate centrele de aport voluntar. Cele cinci centre vor fi terminate anul viitor”, a declarat Liviu Butnariu.

Toate vor fi realizate conform unor proiecte tipizate

Din ADI ISO Mediu Brașov fac parte toate primăriile din județul nostru, iar cele cinci centre de aport voluntar sunt realizate de asociație în baza unor mandate obținute de la autoritățile locale din Râșnov, Zărnești, Predeal, Tărlungeni și Codlea.

„Aceste centre vor fi amenajate conform unor proiecte tip, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă a perioadei de elaborare a documentaţiilor tehnice. Prin amenajarea acestor centre de aport voluntar se vor atinge mai multe obiective. În primul rând, astfel de deşeuri nu vor mai fi aruncate «la grămadă» cu alte gunoaie. De asemenea, odată amenajate aceste centre, oamenii vor avea alternative pentru aruncarea acestor deşeuri şi nu le vor mai arunca diverse locuri cum sunt terenurile virane, malurile râurilor sau alte zone”, a încheiat Liviu Butnariu.

Categorii de deșeuri care pot fi colectate în cadrul CAV-urilor

Centre de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată:

=> a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale

=> a fluxurilor speciale de deșeuri

  • deșeuri voluminoase,
  • deșeuri textile,
  • deșeuri din lemn,
  • mobilier,
  • deșeuri din anvelope,
  • deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate,
  • deșeuri periculoase,
  • deșeuri de cadavre animale,
  • deșeuri de grădină,
  • deșeuri din construcții și demolări.
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate