Mihai Popa: Mii de funcţionari publici sunt ţinuţi „în şah” de un articol din Codul Penal

Mihai Popa: Mii de funcţionari publici sunt ţinuţi „în şah” de un articol din Codul Penal

Alianţa PSD-ALDE din Parlament şi-a respectat hotărârea, anunţată public, de a anula Ordonanţa de Urgenţă 13/2017. Prin adoptarea OUG 14/2017 şi prin respingerea OUG 13/2017, s-a acționat cu bună credință în sensul cerințelor exprimate de protestatari, spune deputatul PSD Mihai Popa.

„PSD şi-a asumat repararea unor greşeli în legislaţie, cu întârziere, de vreme ce sarcina ar fi revenit fostei guvernări. Aceasta este explicaţia adoptării acelui articol contestat din OUG 13/2017, comunicat, însă, deficitar”, susține social-democratul.

Parlamentarul spune că, în acest moment, mii de funcţionari publici sunt ţinuţi ”în şah” de un articol din Codul Penal, cel care descrie abuzul în serviciu şi care a fost lăsat la libera interpretare a magistraţilor. Sintagma „îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu” este atât de permisivă, încât face ca, paradoxal, de frica unei posibile inculpări, salariaţii din domeniul bugetar, să nu-şi mai facă bine treaba. Ei evită să semneze acte care presupun alocarea unor fonduri, chiar dacă în acest fel nu pot contribui la dezvoltarea comunităţii care îi plăteşte.

Alte articole:   Incendiu violent pe strada Sitei

Curtea Constituţională a României a fost sesizată şi a stabilit clar că descrierea abuzului în serviciu ar trebui să fie îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu prin încălcarea legii. Acest lucru ar fi putut şi trebuit să fie rescris anul trecut, prin OUG, sau prin proiect de lege în Parlament, în Codul Penal. Abia prin OUG 13 se corecta această greşeală.

„Până la urmă, pe baza actualei interpretări a abuzului în serviciu, prin extindere, am putea acuza membrii Guvernului Cioloş de această infracţiune, dacă ar fi funcţionari publici. Aceştia şi-au îndeplinit defectuos sarcinile de serviciu, cele instituite prin articolul 102 al Constituţiei României, «realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice». Îmi exprim convingerea că schimbarea Codului Penal în sensul aplicării corecte a legii, va fi hotărâtă de actualul Parlament. Este un lucru de care ne vom ocupa ca membri ai Comisiei Juridice, iar forma articolului în cauză nu va mai putea fi contestată, de vreme ce va fi şi rezultatul unei consultări cu alţi factori”, a precizat Mihai Popa, care este avocat de profesie.

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate