Microregiunea Țara Făgărașului a fost inclusă oficial în lista celor patru zone propuse Comisiei Europene de către țara noastră, pentru a implementa mecanismul ITI, cu fonduri europene, a anunțat Roxana Mînzatu, Secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Este vorba despre menționarea în Acordul de Parteneriat a Microregiunii ca teritoriu care va folosi mecanismul ITI – Investiție Teritorială Integrată – pentru a folosi fondurile europene într-un buget dedicat acestui teritoriu. Acordul de Parteneriat este documentul oficial, de bază, care stabilește cum va folosi România cele 31 miliarde euro aferente Politicii de Coeziune din perioada 2021-2027.
La începutul anului 2019, la inițiativa Primăriei Făgăraș, s-a elaborat Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului, document ce conține un set de măsuri teritoriale, cu scopul asigurării unor condiții atractive de viață pentru populație și susținere a dezvoltării economice., relatează fagarasultau.ro.
În 25 februarie 2019 a avut loc o întâlnire de lucru la Cetatea Făgăraș la care au luat parte comisarul european Corina Crețu, dar și primarii din Țara Făgărașului, din Sibiu, alături de reprezentanții Consiliilor Județene din Brașov și Sibiu.
La inițiativa deputatului PSD de Brașov, Roxana Mînzatu, în anul 2020, Asociația de Dezvoltare ITI Microregiunea Țara Făgărașului a fost inclusă prin amendament într-un Proiect de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene.
Acum, Roxana Mînzatu a anunțat că cele patru microregiuni au fost incluse în noul acord cu Comisia Europeană. Printre acestea se află și Țara Făgărașului.
„Curaj si lectii invatate, Romania, pentru descentralizarea fondurilor europene. Oficial, Romania propune Comisiei Europene optiunea ca patru microregiuni sa implementeze mecanismul ITI cu fonduri europene: Delta Dunarii, Valea Jiului, Tara Fagarasului si Zona Apuseni.
O data cu transmiterea oficiala ieri, 14 aprilie 2022, de catre MIPE, a noului Acord de Parteneriat Romania – CE cu privire la cum vom folosi cele 31 miliarde Euro aferenti Politicii de Coeziune 2021-2027, se oficializeaza si vointa Romaniei de a extinde instrumentul ITI – Investitie Teritoriala Integrata – de la un teritoriu in exercitiul anterior – Delta Dunarii – la 4 teritorii – Delta Dunarii, Valea Jiului, Microregiunea Tara Fagarasului si Apusenii (Motii Tara de Piatra).
Lucram de trei ani la acest demers si sunt cea care – asa cum am lansat propunerea ca ADR-urile sa devina Autoritati de Management, am lansat, prin dezbaterile deschise de la Brasov si Botosani din septembrie 2019, provocarea ca Romania sa foloseasca banii europeni prin mai multe ITI-uri – instrument care croieste programele de finantare mai aproape de nevoile locale.
Sunt demersuri cerute de la firul ierbii, alaturi de extinderea finantarii dezvoltarii locale prin GAL- uri (care se intampla, o data cu includerea acestora in POIDS – programul care va finanta incluziunea sociala cu fondurile europene 2021-2027).“, spune Roxana Mînzatu, Secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Pentru a se ajunge în acest punct important pentru zona noastră a fost nevoie de multă muncă și de o echipă dedicată acestui proiect.
„Este un proiect foarte important pentru Țara Făgărașului, este un proiect început cu mai mulți ani în urmă. A fost o echipă dedicată acestui proiect, o echipă care, după cum se vede, a reușit. Este o zonă care va primi fonduri dedicate, o microregiune care se întinde de la Perșani până la Șelimbăr. Va fi o zonă care va beneficia de fonduri nerambursabile pe acest mecanism ITI- Investiții Teritorial Integrate- dezvoltat de Comisia Europeană. În data de 14 aprilie a fost trimisă scrisoare către Comisia Europeană, unde am fost și noi incluși ca microregiune, această microregiune fiind determinată printr-o asociere a primăriilor din această zonă și a celor două consilii județene. Această asociație a depus o strategie, cu un proiect prin care banii vin în această zonă iar beneficiarii vor fi atât privați, cât și publici. Este un vis al meu care după multă muncă și o perioadă îndelungată s-a îndeplinit și mulțumesc tuturor factorilor implicați, echipei care ne-a ajutat: Roxana Mînzatu, Mariana Câju, doamna Nemeș, primarilor care au crezut în acest proiect, președinților celor două consilii județene, Brașov și Sibiu. În următoarea perioadă, vom avea întâlniri cu primarii, pentru că va trebui să începem organizarea acestei echipe, care va gestiona toate proiectele care vor merge pe programele de dezvoltare de la nivel național. Banii vin pe diferitele programe de dezvoltare, programe care sunt inițiate de către autoritățile naționale iar procent din banii din programele respective va fi dedicat zonei noastre.“, a declarat pentru fagarasultau.ro, Gherghe Sucaciu, primarul Făgărașului și președintele Asociației ITI Microregiunea Țara Făgărașului.
Pentru fiecare ITI se va aloca o sumă specifică, în baza unui calcul procentual în raport cu suprafaţa, numărul de localităţi şi numărul de locuitori din judeţele aferente zonei.
„Microregiunea Țara Făgărașului este inclusă în acordul de parteneriat România- Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că vom avea finanțări dedicate microregiunii, finanțări care se adresează administraților publice, întreprinzătorilor, mediului de afaceri, ONG-urilor. Strategia noastră include toate programele operaționale existente în noul acord. Lucrăm la documentație din 2019, am beneficiat de expertiză de mare excepție furnizată de Comisia Europeană, prin firma Ernst & Young, care ne-a elaborat forma finală de strategie. Împreună, noi le-am furnizat parte de informații, dar cele mai multe, dumnealor le-au luat de pe site-ul INS-ului și sperăm să iasă un lucru extraordinar pentru regiune. De ce? Pentru că finanțările sunt generoase și încă un lucru foarte important, finanțările acestea vin la pachet, vin pentru toate cel 4 ITI de pe teritoriul României. În condițiile acestea, cine absoarbe cel mai mult, cine este cel mai harnic să gestioneze rapid și eficient fondurile europene, aceia vor avea câștig de cauză.
De asemenea, proiectele care se vor depune se evaluează la București. Noi nu suntem implicați în evaluarea proiectului, în gestionare, doar putem urmări buna implementare a acestora și vom face o promovare eficientă astfel încât fondurile să fie utilizate. Noi avem un exemplu de bune practici: GAL-ul de la Drăguș a avut o rată de absorbție de 99,98% în perioada aceea și bineînțeles și acum este la fel, este printre primele GAL-uri evaluate la nivel național și cam același lucru vrem să facem și cu ITI. Este un lucru fabulos și ne bucurăm foarte mult. Este extrem de onorant, pentru că au fost multe încercări de a obține aceste finanțări și noi am reușit să obținem finanțarea, datorită determinării și unei munci extraordinar de susținute, întinsă pe mulți ani. O laudă și un respect deosebit pentru primarii din zonă, care s-au mobilizat de fiecare dată, încă din 2019 când a venit la noi doamna comisar european, Corina Crețu. Primarii au răspuns prezent atunci, am știut doleanțele“, a spus pentru sursa menționată, Elena Nemeș, consilierul la Primăria Făgăraș.
Microregiunea Țara Făgărașului cuprinde 35 de unități administrativ -teritoriale, Municipiul Făgăraș și orașul Victoria din Județul Brasov și orașele Avrig și Tălmaciu din Județul Sibiu, precum și 29 de comune, 19 din Județul Brasov și 10 județul Sibiu. Consiliul Judetean Sibiu și Consiliul Judetean Brasov sunt membri ai Microregiunii.
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!