Micrometrul – o necesitate în bricolaj

Micrometrul – o necesitate în bricolaj

În trusa de scule a oricărui meșter trebuie să existe un micrometru. Instrumentul este cunoscut și sub numele de calibru micrometric și este folosit în special în industria de prelucrare a metalelor.

Este un aparat de măsură care, după cum indică numele, poate să măsoare cu mare precizie obiecte sau dimensiuni foarte mici.

În acest articol vei afla despre avantajele unui astfel de instrument cât și modul în care funcționează și la ce poate fi folosit.

Aspecte generale

Înainte de a citi despre avantajele unui micrometru este esențial să știi părțile din care acesta este compus și care este însemnătatea lor. Micrometrul are 7 părți:

  1. Cadrul – această parte are forma unui C și se ocupă de poziționarea optimă a nicovalei și a manșonului. Modelele de cadru variază în funcție de rame. Acestea pot fi de mai multe forme și dimensiuni. Totuși, cea mai populară formă este cea de butuc, deoarece este ideală pentru măsurătorile precise în spații restrânse. Este confecționat dintr-un material care nu se dilată sau contractă, pentru a nu face erori de măsurare după contactul cu căldura sau frigul.
  1. Nicovala – nicovala se asigură că axul gravitează către obiectul fixat. Trebuie să fii foarte atent când manevrezi instrumentul deoarece nicovala se poate ciobi la contactul cu piesa.
  1. Manșonul – această parte prezintă o scară liniară. Este ținut în siguranță, în același loc, pe durata măsurătorii. În general, marcajele vernier sunt inscripționate pe manșon.
  1. Pârghia sau piulița de blocare – orice instrument are una dintre cele două părți. Dacă ai de ales între pârghie sau piuliță de blocare, alege a doua variantă. Un aparat dotat cu o piuliță este mai ușor de folosit și întreținut. Această parte se folosește pentru menținerea pe loc a măsurătorii și asigurarea axului.
  1. Axul – axul este proiectat spre nicovală atunci când se face contactul cu degetarul. Această parte este situată lângă fețele de măsurare.
  1. Degetarul – se numește așa deoarece folosești degetul mare pentru a aplica presiune care să rotească degetarul. De asemenea, este inscripționat cu marcaje gradate.
  1. Oprire cu clinchet – această parte se află la capătul mânerului și limitează cantitatea de presiunea aplicată.
Alte articole:   Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai: ”Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului”

Pentru a utiliza micrometrul, primul pas este să așezi obiectul pe care vrei să îl măsori între suprafața axului de măsurare și suprafața fixă. Apoi, se foloște piulița de blocare pentru a aduce cele două suprafețe în contact cu obiectul. Această acțiune trebuie realizată cu atenție pentru a nu produce daune obiectului măsurat. Prin rotirea piuliței de blocare, manșonul se mișcă și se obține o citire pe scală fixă.

Un micrometru este folosit pentru precizia ridicată pe care o are. Acest aspect permite utilizatorului să facă măsurători de mare acuratețe. Micrometrul poate citi măsurători până la nivelul miimilor. De asemenea, instrumentul este foarte versatil, deoarece se folosește pentru a măsura o varietate de obiecte și forme. Cel mai comun tip de instrument, cel exterior, este folosit pentru a măsura diametrul exterior al unui obiect. Micrometrul care măsoară diametrul interior este folosit pentru găuri sau canale. Acest tip de instrumente sunt dotate și cu o sondă în forma de C care se introduce în interiorul suprafeței măsurate.

Alte articole:   FOTO Salvamont Victoria, dotat cu un UTV modern

Micrometrele sunt instrumente foarte durabile. Construcția lor este făcută să reziste în timp și la utilizări frecvente. De asemenea, materialele folosite pentru realizarea lor sunt rezistente la uzură. Majoritatea sunt construite din oțel inoxidabil. Un micrometru este compact și ușor de transportat datorită dimensiunii. Este un instrument foarte util și este făcut să încapă cu ușurință în trusele meșterilor.

Atunci când vrei să cumperi un astfel de instrument ai două opțiuni: clasic sau digital. Micrometrul digital măsoară dimensiunea suprafeței sau obiectului și proiectează rezultatul pe un ecran, iar cel clasic trebuie setat și citit de către utilizator.

Indiferent dacă urmează să cumperi un micrometru dintr-un magazin fizic, de scule, sau dintr-un magazin online, asigură-te că alegi un instrument distribuit de un producător cunoscut. Acest aspect garantează că scula funcționează normal și este de calitate înaltă. Totuși, dacă te hotărăști să cumperi online, citește recenziile produsului pentru a afla părerea celorlalți cumpărători.

Distribuie dacă îți place!