La aproape doi ani și jumătate de la începerea lucrărilor de reabilitare la Corpul B al Maternității, acestea au fost finalizate în urmă cu trei luni, iar corpul vechi urmează să se deschidă în aceste zile.
În perioada şantierului, Maternitatea a funcţionat cu 218 paturi, iar odată cu redeschiderea corpului vechi, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „A. I. Sbârcea“ va funcţiona cu o structură de 275 de paturi pentru spitalizarea continuă, la care se vor adăuga încă zece paturi la spitalizarea de zi.
În acest context, plenul Consiliului Judeţean, va aproba în această săptămână revenirea la structura organizatorică iniţială a Maternităţii, cu cele 275 de paturi iniţiale la spitalizarea de zi, amenajate în toate cele trei corpuri de clădire.
Conform noii structuri, cele 275 de paturi pentru spitalizare vor fi distribuite pe trei secţii de obstetrică şi ginecologie şi două secţii de neonatologie, plus secţia de ATI.
Secţia I Obstetrică-ginecologie va avea 30 de paturi, dintre acestea 10 paturi destinate compartimentului de gineco-oncologie, dar și un compartiment, dotat cu tot atâtea paturi, pentru tratamentul infertilităţii.
Secţia clinică obstetrică-ginecologie II va avea tot 30 de paturi, zece dintre acestea destinate compartimentului de obstetrică patologică.
Secţia III va fi cea mai mare, cu 65 de paturi. Ea rezultă din comasarea secţiilor III şi V, care împreună aveau 75 de paturi, ceea ce va duce la reducerea unui post de şef de secţie şi a unui post de asistent medical şef de secţie.
Secţia IV va funcționa cu 30 de paturi. Aceasta va avea în componenţă şi Compartimentul de medicină materno-fetală (10 paturi) şi Compartimentul de gineco-oncologie (10 paturi).
Mai multe paturi pentru „Terapie Intensivă”
Conform noii structuri organizatorice Secţia de neonatologie I va avea 63 de paturi, cu un compartiment de Terapie intensivă pentru nou–născuţi unde va creşte numărul de paturi, de la zece, câte erau până în prezent, la 17.
Secţia neonatologie II destinată prematurilor, va avea 35 de paturi, iar Secţia de Anestrezie-Terapie Intensivă (ATI), care a funcţionat până acum cu 20 de paturi, va avea 22 de paturi.
Pe de altă parte, conducerea unităţii medicale a decis să scadă numărul de paturi la Camera de gardă, de la 30 la doar zece.
În structura Maternităţii Braşov mai sunt prevăzute un bloc de naşteri, un bloc operator, spaţiu pentru sterilizare, farmacie, un serviciu de anatomie patologică, un laborator de analize medicale, un laborator de radiologie şi imagistică medicală, un serviciu de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, un cabinet de planificare, o unitate de transplant neonatal sau un ambulatoriu integrat cu cabinete de specialitate. Laboratoarele medicale ale Maternităţii vor deservi atât paturile cât şi ambulatoriul integrat.
La începutul săptămânii, secţia ATI și alte secții au început să se mute în vechiul corp, acum reabilitat, iar Ministerul Sănătății urmează să stabilească data exactă a inaugurării.