Măsurile de protecție din creșe, grădinițe și afterschool-uri vor fi relaxate

Măsurile de protecție din creșe, grădinițe și afterschool-uri vor fi relaxate

Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de ordin prin care măsurile de protecție din creșe, grădinițe și afterschool-uri impuse în contextul pandemiei vor fi relaxate, pe fondul cererii mari și a locurilor puține, potriviti g4media.ro.

Ordinul în vigoare din urmă cu un an prevede că trebuie „să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4,5 mp/copil, iar distanţarea fizică se impune a se asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese) prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor la cel puţin 2 m distanţă între ele”. Și în spațiile exterioare, copiii pot participa la activități astfel încât distanța între ei să fie de 2 metri.

În primăvara acestui an, ministerele Educației și Sănătății au decis, la reluarea cursurilor în format fizic pentru majoritatea elevilor, relaxarea acestor restricții în școli. Ordinul emis pentru școli conține o recomandare de asigurare a distanțării de 1 metru, acolo unde acest lucru este posibil.

Ministerul Sănătății dorește acum să armonizeze cele două prevederi, astfel încât noua prevedere va stabili: „Se recomandă asigurarea unei distanțări fizice între copii de 1 m, în toate încăperile din unitate”, iar „activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program, evitându-se contactul fizic între copii și jocurile care presupun apropierea la mai puțin de 1 m”.

În plus, între argumentele în favoarea noilor prevederi, Ministerul Sănătății reține:

  • Numărul mare de cereri de înscriere în creșe, în raport cu locurile disponibile, care, la această dată, sub efectele dispozițiilor Ordinului nr.1076/4518/3936/2020 sunt cu mult limitate.
  • Importanța, rolul și misiunea creșelor de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie copiilor de vârstă antepreșcolară și sprijinirea unui număr cât mai mare, posibil, de părinți activi.

Proiectul de ordin a fost pus în transparență.

Noile reguli:

Măsuri implementate de către creșe, grădinițe, afterschool pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

a) Măsuri generale:

1. Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită asigurarea respectării normelor de igienă în vigoare, fără a afecta funcționarea normală a activităților pedagogice.
2. Se recomandă asigurarea unei distanțări fizice între copii de 1 m, în toate încăperile din unitate.
3. Materialele necesare pentru fiecare activitate vor fi asigurate individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărți etc.).
4. Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate, la fel ca toate accesoriile neesențiale pentru procesul instructiv-educativ.
5. Pătuțul sau salteaua va fi individualizat(ă) pentru fiecare copil.
6. Se va evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite.
7. Se vor nominaliza persoanele care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care acestea își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant.
8. Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program, evitându-se contactul fizic între copii și jocurile care presupun apropierea la mai puțin de 1 m.
9. Copiii care prezintă semne sau simptome de infecție respiratorie sau de alte boli infecto-contagioase acute în timpul prezenței în unitate vor fi duși în izolator și vor fi supravegheați de personalul medical al unității sau un alt angajat special desemnat și instruit în acest scop, până la preluarea de către familie și se va recomanda efectuarea unui control medical.

Alte articole:   S-a deschis primul club de cheerleading din Brașov

b) Măsuri la intrarea în grădiniță, creșă, afterschool:

1. Pentru fluidizarea accesului, se va desemna o persoană care va asigura la intrarea în unitate degajarea sosirilor și fluxul de persoane în vederea evitării aglomerărilor.
2. Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va face respectând normele de distanțare fizică.
3. Ușile de intrare (după caz și porțile) vor fi menținute deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care se poate asigura siguranța copiilor, pentru a limita punctele de contact.
4. Accesul în holul de primire trebuie limitat; se eșalonează sosirile/plecările, pentru a se respecta distanțarea fizică.
5. Triajul copiilor se efectuează zilnic de către personalul medical al unității/persoana desemnată și instruită în acest scop și constă în:
(i) măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius;
(ii) în cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după 2-5 minute de așteptare în izolator;
(iii) dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semen și simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiți la program.
6. La intrarea în unitate copiii vor fi primiți individual de către personalul medical sau e către persoana desemnată și instruită în acest sens. La sfârșitul programului, copiii vor fi preluați de către familie la ușa unității, evitându-se circulația în interior.

c) Măsuri igienico-sanitare:

1. Măsurile de igienă și de comportament care trebuie respectate sunt menținerea distanței fizice, limitarea aglomerărilor, spălatul pe mâini.
2. În spațiile închise din interiorul afterschool-urilor copiii vor purta mască facială conform reglementărilor în vigoare.
3. Purtarea măștii faciale pentru copiii din creșe și grădinițe nu este obligatorie, indiferent de vârstă.
4. Serviciile de curățenie se vor realiza înainte de începerea activității și după programul de activitate al copiilor.
5. Curățenia generală se va face prin spălare cu apă și detergent, urmată de clătire repetată cu apă potabilă. Pentru curățarea obiectelor destinate utilizării directe de către copii vor fi folosiți agenți de curățare nedăunători, dezinfectanți, biocide avizate.
6. Toate suprafețele trebuie curățate inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi curățate cu o frecvență mai mare.
7. Săpunul lichid și prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toți copiii și angajații din cadrul unității.
8. Toate încăperile destinate copiilor trebuie să fie prevăzute cu ventilaţie natural. Ventilaţia prin deschiderea ferestrei se realizează în aşa fel încât să se evite disconfortul termic şi să asigure înlăturarea continuă a aerului viciat. Încăperile destinate copiilor se ventilează înainte și după programul de activitate, precum și în pauzele din timpul programelor de activitate prin deschiderea ferestrelor, în aceste perioade copiii părăsesc obligatoriu încăperea. Aerisirea dormitoarelor şi a sălilor de mese se efectuează în perioadele în care copiii nu se află în aceste încăperi.
9. Pupitrele, mesele și scaunelele vor fi astfel amplasate pentru a asigura distanța fizică recomandată între copii.
10. Normele de igienă se vor respecta cu strictețe în timpul servirii mesei, cu asigurarea distanțării de 1 m între copii și pentru a evita aglomerarea și interacțiunile între copiii din grupe diferite.
11. Atât angajații, cât și copiii trebuie să se spele pe mâini, astfel:
(i) la sosirea în creșă, grădiniță, afterschool și la plecarea spre casă.
(ii) înainte și după fiecare masă.
(iii) după folosirea toaletei și schimbarea scutecului.
(iv) după venirea din spațiul exterior special amenajat pentru locul de joacă.
(v) când mâinile sunt vizibil murdare.
12. Copiii vor fi învățați și ajutați să se spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde, atunci când este cazul.

Alte articole:   EXCLUSIV Povestea rezervației de zimbri de la Vama Buzăului. Nașterea zimbrilor, un ritual fantastic!

d) Măsuri de igienă pentru personalul unităților:

1. Triajul personalului angajat în unitatea respectivă se efectuează zilnic la începutul programului de către personalul medical sau de către persoana desemnată și instruită în acest scop. Acesta constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius.
2. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, serecomandă repetarea măsurării temperaturii după 2-5 minute de așteptare, în izolator.
3. Nu se va permite accesul la programul de activitate pentru personalul față de care se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius și/sau prezența simptomelor respiratorii și/sau alte semne și simptome de boli respiratorii infectocontagioase vizibile. Acestora li se va recomanda controlul medical la medicul de familie sau, după caz, la medicul specialist.
4. Angajații care prezintă simptome respiratorii, febră și oricare alte semne/simptome de boli infectocontagioase vizibile în timpul programului de activitate se vor retrage la domiciliu și se vor adresa medicului de familie.
5. Personalul cu simptome respiratorii, febră și cu oricare alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute nu se va prezenta la lucru și va anunța această situație conducătorului instituției.
6. Masca facială va fi utilizată de către tot personalul angajat și trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
7. Mănușile de unică folosință sunt obligatorii la schimbarea scutecelor și în timpul efectuării curățeniei. După îndepărtarea mănușilor de unică folosință este obligatorie spălarea mâinilor cu apă și săpun, minimum 20 de secunde.
8. Măștile și mănușile de unică folosință folosite, în vederea eliminării, vor fi colectate în recipiente adecvate, aplasate în locuri special amenajate.
9. Personalul medical sau, după caz, persoana desemnată și instruită pentru supravegherea copilului cu simptome respiratorii, după predarea acestuia familiei, se va spăla pe mâini minimum 20 de secunde, cu apă și săpun sau cu o solutie antiseptica pe baza de alcool.
10. După părăsirea unității de către copilul cu simptome respiratorii, respectiv după preluarea de către familie, se va proceda la curățenia și dezinfecția tuturor spațiilor și obiectelor utilizate de acesta precum sala de grupă, dormitor, sala de mese, grupuri sanitare, locuri de joacă, jucării etc..

Alte articole:   Lucian Patrașcu (PSD), candidat CJ Brașov – „Schimbarea este necesară pentru că în afară de aeroport, județul Brașov este lăsat de izbeliște”

Părinții/tutorii/reprezentanții legali nu vor aduce la grădiniță, creșă, afterschool copiii cu boli infectocontagioase acute sau cu temperatură mai mare de 37,3°C.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!