
Autoritățile lucrează la legislația necesară pentru deschiderea de centre de vaccinare anti-COVID în unități sanitare.
Aceasta este o măsură de pregătire a campaniei de vaccinare anti-COVID din toamnă.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat marţi că, în perioada următoare, vor fi deschise centre de vaccinare în unităţi sanitare. Acesta este o măsură de pregătire a campaniei de imunizare din toamnă.
Tot atunci se aşteaptă un ser adaptat la noile variante ale tulpinii Omicron a SARS-CoV-2.
„În perioada următoare, vom pregăti legislaţia necesară pentru ca în unităţi sanitare, nu centrele acelea de vaccinare care au fost anterior, deci în unităţi sanitare să existe centre de vaccinare. Am dori să pregătim, şi asta este un lucru foarte important, campania din această toamnă, pentru că, dacă acum există un interes redus pentru vaccinare având în vedere specificul vaccinului, în toamnă, când vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori să fie cât mai mulţi concetăţeni care să se poată vaccina şi lucrul acesta trebuie facilitat”, a declarat Rafila, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.
El i-a încurajat pe medicii de familie să participe la campania de vaccinare anti-COVID. Rafila a amintit de mărirea proporţiei de pierderi acceptabile la 50%.
Rafila: Introducerea obligativității purtăriiămaștii s-ar putea să nu dea rezultate
Ministrul Sănătăţii a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie în spaţiile închise aglomerate şi în mijloacele de transport pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19.
El consideră, însă, că o eventuală impunere a acestei măsuri nu va da rezultatele aşteptate.
„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie (de impunere a obligativităţii măştii sanitare – n.r.). Aşa cum am mai afirmat, mai ales că este o perioadă extrem de călduroasă, este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii. Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi. Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate. Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.
Valul şase al pandemiei de COVID-19 a înregistrat marți, 26 iulie, un record în România, peste 12.000 de cazuri noi într-o singură zi.
Alexandru Rafila, a mai spus că, săptămâna viitoare, se vor înregistra, probabil, în jur de 70.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, urmând ca la începutul lunii august media zilnică să fie de 10.000 de îmbolnăviri.
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI