Marius Dunca (PSD): Schimbări legislative în favoarea salariaților

Marius Dunca (PSD): Schimbări legislative în favoarea salariaților

Statul încurajează munca plătită corect și care îi poate asigura o pensie decentă celui care o prestează. Este motivul pentru care contribuțiile au fost transferate de la angajator la angajat, pentru ca ele să ajungă la fondul de pensii.
Prevederea legală, ca la contractele pentru câteva ore să fie plătite contribuții cât pentru normă întreagă, a fost propusă în aceași scop, susțin reprezentanții PSD.

Introducerea acestor reglementări a făcut ca circa 185.000 de contracte part-time să fie schimbate în contracte cu normă întreagă, ceea ce demonstrează un abuz din partea unor angajatori.

”Sunt foarte multe situații în care, de fapt, contractele part time erau folosite pentru a evita plata impozitului pe un salariu normal și contribuțiile aferente, inclusiv la Pilonul I de pensii. Restul salariului, pentru munca de 8 ore de zi, era plătit pur și simplu în mână. Dacă acum angajatul își primea leafa așa cum s-a înțeles cu patronul, la pensie avea să sufere. Așa că multe contracte au fost modificate în favoarea celor care muncesc. Totuși, au apărut disfuncționalități în cazul celor care chiar lucrează câteva ore, dar Guvernul a venit să le corecteze acum. Nimeni nu va veni cu bani de acasă pentru plata contribuțiilor, indiferent că lucrează câteva ore la stat sau în mediul privat. Angajatorul va plăti diferența, dar, foarte important, în numele salariatului”, declară senatorul PSD Marius Dunca.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Contribuțiile nu trebuie să fie la valoarea aferentă salariului minim pe economie în cazul a trei categorii:
1. Dacă o persoană are un contract cu normă întreagă și unul part-time, pentru cel part-time va plăti contribuții la nivelul venitului acelui contract part-time.
2. Dacă din mai multe contracte part-time, o persoană atinge cel puțin nivelul salariului minim, va plăti contribuții sociale aferente salariului minim o singură dată, nu pentru fiecare dintre contractele part-time.
3. Cei care nu pot desfășura o activitate cu normă întreagă, din diverse motive prevăzute de lege (ex. persoanele cu anumite forme de dizabilități), nu vor fi obligați să plătească contribuții la nivelul salariului minim pe economie.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate