Marius Dunca: „Nu putem rata tranșa de 3,2 miliarde de euro din PNRR. Aceștia sunt bani pentru dezvoltarea României. Sunt bani pentru creșterea nivelului de trai”

Marius Dunca: „Nu putem rata tranșa de 3,2 miliarde de euro din PNRR. Aceștia sunt bani pentru dezvoltarea României. Sunt bani pentru creșterea nivelului de trai”

Reforma pensiilor speciale propusă de miniștrii care au în plată astfel de pensii a urmărit în primul rând eliminarea inechităților față de sistemul contributiv, fără însă a destabiliza sectoarele critice din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Impozitarea progresivă pe partea necontributivă este soluția prin care sunt tăiate sever pensiile speciale mari, fără însă a afecta semnificativ pensiile mici din sectoarele critice.

Modificările aduse în Senat la proiectul pensiilor speciale reprezintă o condiție pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro, și sunt următoarele :

Tăierea pensiilor speciale mari prin impozitarea părții necontributive.

Interzicerea cumulului pensiilor speciale

Interzicerea ca pensia să fie mai mare decât venitul net din perioada de activitate

Alte articole:   Doru Dima la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

Impunerea unei vechimi de minim 20 de ani în profesia pentru care se acordă pensii de serviciu.

În cazul pensiilor militare se elimină foarte multe sporuri și bonusuri care intrau în baza de calcul pentru stabilirea pensiei.

Contrar unor interpretări eronate ale proiectului de lege, care susțineau că impozitarea progresivă se aplică pe toată valoarea pensiei, inclusiv pe partea contributivă, în realitate amendamentele votate includ o excepție care spune clar ca în cazul în care partea contributiva din pensia specială este mai mare decât salariul mediu brut, atunci cota de impozitare de 15% se aplică doar pentru partea necontributivă, iar pentru restul se aplică impozitul obișnuit ca la toate pensiile din sistemul contributiv de 10% pentru ceea ce depășește 2.000 de lei.

Alte articole:   Românii vor o pensie de o mie de euro pe lună, dar nu economisesc suficient

Proiectul de lege va merge mai departe la Camera Deputaților. Apoi, proiectul de lege urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Nu putem rata tranșa de 3,2 miliarde de euro din PNRR. Aceștia sunt bani pentru dezvoltarea României. Sunt bani pentru creșterea nivelului de trai. În ceea ce privește pensiile speciale, întotdeauna am spus faptul că pensiile speciale nu trebuie să depășească salariul în plată, că e anormal ca unele persoane să încaseze cumulat două pensii speciale și că pensiile care depășesc salariul mediu pe economie să fie impozitate. Partidul Social Democrat și-a exprimat clar intenția de a reduce drastic pensiile speciale, și a dovedit acest lucru prin adoptarea în Senat a amendamentelor la acest proiect de lege a declarat Senatorul Marius – Alexandru Dunca, președintele Organizației județene a PSD Brașov.

Alte articole:   Inteligența artificială este folosită tot mai des în justiție

E momentul să înțelegem faptul că în România nu trebuie să mai existe pensionari privilegiați, pensionari care primesc pensii speciale, unele fiind de fapt niște pensii de merit care nu respectă niciunul dintre criteriile de bază care se aplică celorlalți, nici vârsta de pensionare, nici modul de calcul, nici durata de cotizare, și pensionari normali, care își primesc drepturile pe criteriul vârstei de pensionare și a duratei de cotizare. E momentul să demonstrăm solidaritate a concluzionat Senatorul Marius – Alexandru Dunca, președintele Organizației județene a PSD Brașov.

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov