Mai multe firme din județul Brașov pot primi finanțări de până la 30.000.000 de euro

Mai multe firme din județul Brașov pot primi finanțări de până la 30.000.000 de euro

Camera de Comerț și Industrie Brașov anunţă publicarea schemei de ajutor de stat privind granturile pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, gestionată de Ministerul Economiei.

Obiectivul: sprijinirea întreprinderilor prin acordarea de granturi pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în cadrul unei noi activităţi economice.

Bugetul alocat in perioada 2022-2027: 300.000.000 euro

Bugetul mediu anual maxim al schemei: echivalentul în lei al sumei de 150 de milioane de euro.

Solicitanţi eligibili:  întreprinderi mici, întreprinderi mijloci, întreprinderi mari care se încadrează în codurile CAEN:

11 Fabricarea băuturilor

13 Fabricarea produselor textile

14 Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte

15 Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea

16* Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite,  *Cu excepţia codului 1610.

17 Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie

19 Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului

20 Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice

21 Fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice

Alte articole:   Circulaţia pe Transalpina se închide de astăzi

22 Fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice

23 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice

25 Industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii 26 Fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice

27 Fabricarea echipamentelor electrice

28 Fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente

29 Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor

30 Fabricarea altor mijloace de transport

31 Fabricarea de mobilă

32 Alte activităţi industriale

33 Repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor

38 Colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabil

Costuri eligibile:

(1) Ajutoarele de stat se acordă în baza prezentei scheme pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice.

(2) Sunt considerate costuri eligibile:

a) costurile investiţiilor în active corporale şi necorporale;

b) costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de 2 ani; sau

c) o combinaţie între lit. a) şi b) care să nu depăşească suma de la lit. a) sau b), în funcţie de care dintre acestea este mai mare.

Alte articole:   Cum au rămas două femei din Suceava fără aproape 65.000 de lei în conturi, după ce au vorbit la telefon

(3) Activele achiziţionate trebuie să fie noi, cu excepţia celor pentru IMM-uri şi pentru achiziţionarea unei unităţi. Costurile legate de închirierea de active corporale pot fi luate în considerare în anumite condiţii.

(4) Activele necorporale

(5) Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale.

(6) În cazul în care costurile eligibile sunt calculate în funcţie de costurile salariale estimate,  sunt considerate costuri eligibile costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă.

(7) În cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mari pentru o schimbare fundamentală a procesului de producţie, costurile eligibile trebuie să depăşească amortizarea efectuată în cursul ultimelor 3 exerciţii financiare pentru activele legate de activitatea care trebuie modernizată, iar în cazul ajutoarelor acordate pentru diversificarea unei unităţi existente, costurile eligibile trebuie să depăşească cu cel puţin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate, astfel cum au fost înregistrate în exerciţiul financiar ce precedă începerea lucrărilor.

Alte articole:   Consiliul Local Brașov susține financiar Crosul 15 Noiembrie. Programul evenimentului

(8)TVA-ul reprezintă o cheltuială eligibilă în măsura în care este nedeductibilă şi aferentă unui cost eligibil în temeiul alin.

Nivelul maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere la nivelul judetului Brasov este de 30.000.000 de euro.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat, alocată la nivelul județului Brașov este de 40%.

Intensităţile maxime ale ajutoarelor de stat pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii.

Intensităţile maxime majorate ale ajutoarelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii nu se aplică ajutoarelor acordate pentru proiectele mari de investiţii.

Valoarea ajutorului de stat pentru proiectele ce nu depăşesc 50 de milioane de euro se calculează pe baza intensităţii maxime, ţinându-se cont şi de majorările pentru IMM-uri şi a valorii totale a costurilor eligibile.

Perioada de depunere a proiectelor: 1 noiembrie 2022- 16 decembrie 2022

Procedura de ofertare este concurențială, în limita bugetului alocat.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate