Leul românesc împlineşte 186 de ani de când a fost introdus în circulație de domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica.
Leul românesc împlineşte 186 de ani de când a fost introdus în circulație de domnul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica. Astfel, pe 16 septembrie 1836, leul românesc a devenit monedă oficială în Țara Românească.
Leul, unitate teoretica de cont, era echivalentul a 60 de parale. Până la acel moment, toate impozitele se plăteau în moneda străină löwenthaler (taleri olandezi), cărora românii le spuneau “lei”. Acest lucru se întâmpla pentru că pe reversul talerilor olandezi apărea un leu ridicat în două picioare.
Legea monetară adoptată la 22 aprilie 1867 instituia leul ca moneda naţională, egal cu 100 de bani. Un leu românesc cântarea cinci grame de argint, sistemul monetar fiind bazat pe bimetalismul aur:alexandru ghica brasov,argint.
Pentru a ocoli pretenţiile turcilor, au fost puse în circulaţie mai întâi monedele divizionare de 1, 2, 5 şi 10 bani (în 1867). Ele erau din bronz şi au fost bătute la doua monetării din Birmingham (Anglia). Un an mai târziu, în 1868, au fost emise primele monede româneşti de aur, cu valoarea de 20 de lei, tirajul fiind simbolic de doar 200 de bucăţi.
La 3 martie 1870, se înfiinţează la Bucureşti Monetăria Statului, care bate, în acelaşi an, moneda de argint de un leu şi pe cea de aur de 20 lei. Punând în circulaţie aceşti bani, guvernul român „a ignorat pretenţia otomană” care se referea la existenţa pe monede a unui însemn al suveranităţii turceşti.
În anii următori, sistemul monetar românesc avea sa fie întregit cu piesa de argint de 50 de bani şi cele de doi şi, respectiv, de cinci lei, potrivit bucpress.eu.
În 1867 era cel mai puternic
Cel mai „puternic” leu din istorie a fost în 1867. La acea vreme, cu un singur leu puteai cumpăra 10 pâini, un litru de vin costa 0,40 lei, kilogramul de carne costa 0,34 lei, iar kilogramul de cartofi era 0,05 lei.
După primul război mondial, leul românesc a intrat într-o perioadă de declin, fiind la acea vreme una dintre cele mai slabe monede din Europa.
De-a lungul istoriei, leul a suferit două denominări. Cea mai dură a fost stabilizarea din 1947, la un raport de 1 leu nou la 20.000 de lei vechi, realizată de regimul comunist fără vreo avertizare prealabilă și fără posibilitatea de a schimba mai mult decât o sumă fixă din moneda veche.
A doua denominare a avut loc pe 1 iulie 2005, când leul nou a fost înlocuit cu cel vechi (ROL) astfel încât 10.000 de lei anteriori au devenit 1 leu (RON), de data aceasta cu posibilitatea schimbării integrale a sumelor deținute.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!