Legendele tunelurilor din Brașov, suport pentru crearea unei atracții turistice

Legendele tunelurilor din Brașov, suport pentru crearea unei atracții turistice

Potrivit unor legende urbane, burgul medieval Corona și dealurile din jur, pe care se sunt amplasate Cetățuia și turnurile exterioare (Alb și Negru), sunt străbătute de numeroase tuneluri și galerii de refugiu, unele datând chiar din evul mediu.

Probabil că există un miez de adevăr în aceste legende, deoarece de-a lungul timpului s-au semnalat prin beciurile și curțile locuitorilor din Cetate existența unor intrări în astfel de pasaje secrete, multe dintre ele fiind blocate de către proprietari.

Totuși, știm că nu toate aceste intrări erau părți ale unor tuneluri, unele fiind doar pivnițe vechi, intrări în gropi de provizii sau chiar camere de rece pentru gheață și zăpada adunate în timpul iernilor.

„Unele dintre tunelurile Brașovului au fost fost descoperite accidental, cum ar fi pasajul subteran din Piața Sfatului, descoperit ca urmare a surpării bolții unei gropi de grâne din apropierea Casei Sfatului, în timpul lucrărilor de amenajare din 1986-1987”, ne spune dr. ist. Alexandru Stănescu.

Alte articole:   Carfil SA şi Periscope Aviation semnează astăzi acordul strategic de cooperare

Tunelurile de sub Dealul Omizilor, cunoscut și ca Dealul Romurilor, constituie o parte din tunelurile care, după unele unele legende urbane și izvoare istorice, făceau legătura între fortificațiile orașului și centrul acestuia, chiar cu Biserica Neagră. Probabil că un astfel de tunel era și cel de pe latura de vest a Bastionului Țesătorilor, despre care știm că a fost blocat cu prilejul lucrărilor de restaurare din anii 2000.

„În trecut nu exista niciun locuitor născut în centrul Brașovului sau în Șchei care să nu fi auzit din povești despre galeriile subterane de După Ziduri, care coborau spre Livada Poștei și ajungeau până departe, în zona străzii Bălților (azi Carierei) și la dealul Sprenghi. Se pare că unele tuneluri pornind din Brașov ar fi ajuns și mai departe, ieșind de sub Stejeriș, aproape de Cristian”, precizează Stănescu.

Alte articole:   Salariul minim va crește la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie

Totuși, cei născuți în perioada interbelică, adică oameni care au prins războiul și atrocitățile sale, își amintesc de faptul că în zona După Ziduri existau câteva intrări care asigurau accesul în tunelurile transformate de armată în adăposturi antiaeriene.

„Nefiind cercetate arheologic, galeriile par a se înfunda chiar la baza dealului, deși este posibil ca nivelul actual de călcare din interior să fie diferit față de cel medieval și atunci, vreuna dintre galerii ar putea să continue sub dealul Omizilor. Poate o cercetare sistematică a acestor tuneluri ar putea duce la descoperirea altor tuneluri și galerii care să ducă undeva dincolo de deal, poate chiar spre Stejeriș sau Sprenghi”, consideră specialistul brașovean.

Alte articole:   DigCompRo: Sute de mii de români vor dobândi competențe digitale de bază

Primăria Brașovului urmarește transformarea zonei de După Ziduri într-un punct de atracție pentru turiști și localnici prin organizarea Pieței Brassai, în locul fostului zwinger al Constructorilor și prin realizarea unei treceri spre promenadă de lângă pârâul care curge în Graft. Tunelurile de la baza dealului Omizilor vor fi igienizate și adaptate pentru a putea fi vizitate de publicul brașovean și turiști.

https://newsbv.ro/2020/06/17/piata-brassai-un-proiect-amural-primaria-brasov-in-centrul-istoric/
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate