Legendele florilor pascale ale Brașovului: „Rușcuța“ și „Laleaua pestriță“

Legendele florilor pascale ale Brașovului: „Rușcuța“ și „Laleaua pestriță“

Condiţiile climatice tipice depresiunilor şi bogata reţea hidrografică, au permis formarea în zona Sânpetrului, Hărmanului și a Prejmerului a unor rezervaţii botanice, în care plante rare precum „rușcuța“ sau „laleaua pestriţă“ şi-au găsit aici microclimatul specific.

Rezervaţiile naturale Dealul Lempeş şi Mlaştinile Hărmanului și Prejmerului adăpostesc un bogat registru floristic, la care se adaugă şi o faună diversă, cu exemplare ocrotite.

„Ruşcuţa de Primăvara” şi „Laleaua Pestriţă”, care trăiesc în rezervaţia naturală „Dealul Lempeş” – Sânpetru, se spune că ar fi plante mistice.

“Ruşcuţa de primăvară” (Adonis vernalis – lat.) este o floare frumoasa, de un galben stralucitor, înflorește întotdeauna în preajma Paștelui, vrând parcă să confirme legenda conform căreia s-ar fi născut din lacrimile lui Iisus Christos răstignit pe cruce.

Alte articole:   Până la urmă, de ce sunt ținute la secret informațiile esențiale despre patinoarul fantomă al lui Țiriac?

O alta legendă, mult mai veche, legată de numele latinesc al florii, Adonis vernali. Amintește de grecul Adonis, un vânător chipeș, care s-a îndrăgostit de Afrodita. Ares, zeul Soarelui, îndrăgostit și el de zeița Frumuseții, îl răpune. Dar frumosul Adonis se transformă într-o plantă, rușcușa, care înflorește din martie pâna în aprilie, perioadă în care se și recoltează pentru uscare.
Rușcuța este folosită destul de des ca plantă decorativă. Este, însă, și plantă medicinală, fiind folosită cu rezultate deosebite în tratarea afecțiunilor inimii și a tulburărilor neurovegetative.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris) are şi ea legenda ei şi se spune că purta în trecut denumirea de Floare de şah, după Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei, care a inventat jocul de şah. Într-o noapte, Daria a avut un vis în care o tânără i-a cerut flori pentru mama ei, bolnavă, oferindu-i un buchet, în schimbul unei lalele pestriţe. După un timp, a apărut în grădină o lalea pestriţă, care creşte şi astăzi pe Dealul Lempeş. Oferite în dar, lalelele pestrițe conțin mesajul cifrat „Ochi frumoși“.

Alte articole:   Bătaie în trafic, la Brașov

CLICK pe poze pentru a se mări!

Amenzi usturătoare pentru cei care distrug aceste flori!

Lalele pestrițe de pe Dealul Lempeș atrag atenția în această perioadă, datorită coloritului special. Oamenii le pot admira, însă nu le pot rupe! Cine face acest lucru se va alege cu o amendă usturătoare.

Aceste lalele sunt flori declarate monument al naturii, protejate și supravegheate de specialiștii Romsilva. Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!