La mulți ani tuturor meșteșugarilor, artizanilor și meșterilor!

La mulți ani tuturor meșteșugarilor, artizanilor și meșterilor!

România a devenit în 2015 a treia ţară din lume, după Iran şi Portugalia, care celebrează Ziua Mondială a Artei şi Meşteşugurilor (World Handicrafts Day), marcată de către UNESCO pe data de 10 Iunie, data de înfiinţare a Consiliului Mondial al Meşteşugarilor (World Crafts Council).

La nivel internațional, printre primele eforturi pentru dezvoltarea meşteşugurilor s-au înregistrat și cele din 1964, când Aileen Vanderbilt Webb a fondat Consiliul Mondial al Artizanatului (WCC), organizaţie nonprofit recunoscută şi de UNESCO. Obiectivul principal al acestuia a fost de a încuraja contactele dintre meștesugari din diferite țări cu scopul de a face schimb de idei și tehnici și de a păstra și transmite generațiilor viitoare artele populare având în vedere tendinţa globală de uitare sau chiar dispariție a unor ocupaţii tradiţionale.

Unul dintre rezultatele Consiliului Mondial al Artizanatului a fost adoptarea Cartei Meşteşugurilor și semnarea acesteia de către multe entități din întreaga Europă . Carta a avut rolul de recunoaștere a celor trei valori ale meşteşugurilor (economică, socială şi culturală) şi de expunere a unor propuneri pentru sprijinirea acestora (promovare şi comunicare, internaţionalizare şi comercializare, cercetare şi inovare, formare, educaţie, turism, muzee). Totodată, în 2010, la iniţiativa Iranului, 10 iunie a fost desemnată ziua mondială a meşteşugurilor de către Consiliul Mondial al Artizanatului.

Alte articole:   Caravana Metropolis: Șase seri cu filme în aer liber, în Parcul Titulescu

Breasla meșteșugarilor, artizanilor și meșterilor, organizată din 2010 la Brașov

România este țara în care meșteșugurile sunt la ele acasă, unde tradiția spune că fiecare copil ar trebui să știe să coasă, să țeasă, să tricoteze, să picteze și multe alte astfel de îndeletniciri, avem o mulțime de meșteșuguri și ne mândrim cu ele, avem o mulțime de meșteri talentați recunoscuți la nivel mondial.

În Brașov, începând cu anul 2010, activează Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov, asociație cu 19 membri, meșteșugari cu diverse meșteșuguri: pictură pe lemn, pictură pe sticlă, împletituri, țesături, sculptură, modelaj în lut, sticlărie, pielarit și alte îndeletniciri. Membri ei au reprezentat România la diverse târguri și expoziții internaționale, sunt prezenți constant la târgurile de profil din țară și la târgurile de turism unde își promovează meșteșugurile. Premiați atât în România cât și internațional, greutățile cu care se confruntă în țară sunt multe și ne-ar trebui încă trei articole pentru a le prezenta.

În România nu există încă o lege care să definească activitatea propriu-zisă, de meșteșugărit/artizanat, sau noțiuni de tipul: meșter, artizan

Din păcate țara noastră nu protejează în nici un fel aceste tradiții și valori, dovadă stă faptul că încă nu există o lege a mestesugaruluim, lege care să definească clar această activitate, meșteșugarii fiind nevoiți să funcționeze că orice societate comercială de producție în serie, sau existând și varianta PFA-urilor care sunt în aceeași categorie, fiind tratați de cele mai multe ori ca orice comerciant.

Alte articole:   Meteorologii au prelungit CODUL ROȘU de caniculă pentru perioada 15-16 iulie

Lipsa legii conduce și la încadrarea în multe cazuri a meșteșugarilor ca simpli comercianți de suveniruri, nefiind clar tratată diferența între un astfel de comerciant și un meșteșugar care realizează produsele prin muncă manuală, printr-un meșteșug și respectând anumite reguli tradiționale.

România țara cu atât de mulți meșteri recunoscuți în toată lumea, nu are o lege care să îi protejeze, care să îi recunoască, care să le atribuie acestor talente inegalabile acel statut de meșteșugar.

Dragă Românie, ai valori de nebănuit, ar fi foarte bine să le și protejezi într-un fel

Am avut bucuria și onoarea că în decursul activității mele să cunosc o mulțime de meșteri din toate domeniile cred: iconografie, țesut, cusut, pictură pe lemn, costume populare, olărit, modelaj în lut, sculptură, pielarit, cojocarit, dantelă, prelucrarea sticlei, a fierului, argintarie. 

Alte articole:   Au început lucrările de construire a unui nou corp la Spitalul Municipal Săcele

Când îi întâlniți data viitoare priviți ochii lor și mâinile lor și gândiți-vă că în acele palme stă puterea pământului nostru și poate intreagă cunoaștere universală, că atunci când olarul frământă lutul frământă o parte de țară, atunci când tesatorul țese pânză în război el scrie o istorie nevăzută, când iconarul pictează sfinții le atribuie valori țărănești neprețuite, iar când sticlarul modelează sticla la temperaturi uluitoare apa rece de izvor va poposi în acel vas.

Când îi vedeți stând la stand într-un târg, poate nu chiar la loc de cinste cum se cuvine, ci într-un colț retras cu capul în jos, spuneți-le o vorbă bună de încurajare pentru munca lor.

Vă spun din proprie experiență că această viață nu este ușoară, dar este multă pasiune, muncă, drag de lucru manual și atunci orice greutate e dusă mai ușor.

Sursa foto coperta: ErdelyiKezmivesCeh

Sursa foto: Grupul Artizanat din Brasov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate