Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO

Klaus Iohannis, propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO

Klaus Iohannis a fost propus oficial de România pentru funcția de șef al NATO.

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de secretar general al Alianței-Nord Atlantice.

România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Informația vine în contextul în care SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Informația privind demersul României a fost publicată inițial, pe Twitter, de corespondenta Bloomberg la Casa Albă.

Propunerile României pentru funcțiile de top la nivel internațional se discută între Administrația prezidențială, Guvern și MAE.

Administrația Prezidențială nu a comentat până acum această informație.

Reacția NATO

NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.

Alte articole:   Poșta Română a redeschis Ghișeul urban din cartierul Stupini

În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.

„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori.

De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, spunea șeful statului la vremea respectivă.

Guvernul României nu are date să comunice pe acest subiect

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a spus că, în prezent nu are date să comunice pe subiect, întrebat dacă România a anunţat aliaţii NATO că îl propune în mod oficial pe preşedintele Klaus Iohannis în funcţia de secretar general al Alianţei.

„Cred că împreună cu dumneavoastră am văzut o dezvoltare a unui subiect, chiar în această după-amiază, despre ce se va întâmpla cu viitorul secretar general al NATO, cine va ocupa această poziţie. Am fost întrebat şi de alţi colegi ai dumneavoastră, inclusiv care scriu pentru presa internaţională. Este un subiect de interes nu numai în România, evident, dar în clipa de faţă în numele Guvernului nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat dacă România a notificat alte ţării NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele Iohannis ca şi candidat pentru funcţia de secretar general al NATO, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Chestionat cine face această nominalizare din partea României, el a răspuns: „Acum nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul General”, mai notează sursa citată.

Alte articole:   Autobuzele RATBV de pe linia 17B își modifică traseul și graficul de circulație

Candidatura lui Klaus Iohannis ar fi greu de susţinut, având în vedere că România deţine în prezent postul de secretar general adjunct al NATO, prin Mircea Geoană.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate