
Braşovul va găzdui o acţiune pentru extinderea practicilor de management Kaizen. Acestea există deja în multe din companiile din ţara noastră la o scară mai largă, iar acum vor fi aplicate la nivel de oraş, în cadrul proiectului pilot „Strălucire japoneză pentru oraşele României”, realizat în trei oraşe : Alba Iulia, Braşov şi Timişoara, iar acţiunea are drept scop dezvoltarea conştiinţei individuale, astfel încât regulile şi standardele care trebuie să existe la fiecare loc de muncă, cum ar fi secţiile sau birourile să fie adaptate şi la nivelul unui oraş, în fiecare parc sau colţ de stradă.
Practic, proiectul presupune instruirea unui număr reprezentativ de voluntari şi participarea acestora la o acţiune propriu-zisă de igienizare. Voluntarii vor beneficia de instruire cu metode avansate pentru managementul menţinerii curăţeniei, igienei, aspectului civilizat al unui oraş, al organizaţiilor publice responsabile, prin standardizare – standarde de curăţenie pentru zone şi pentru materialele utilizate, standarde de materiale necesare, standarde de comunicare etc.
Oamenii curăţă casa, grădina, apoi curăţă strada din faţa grădinii. Apoi cureţi compania unde lucrezi, şi aşa creşte fenomenul, apoi oamenii se duc şi curaţă parcuri. Cel mai important este că oamenii care participă la curăţenie, ajung să-şi schimbe în bine modul de a gândi”, a declarat Şanja Tripkonic, Kaizen manager.