Pasiunea pentru diferitele tehnici de împletire din întreagă lume m-a condus în a descoperi lucet-ul, o ustensilă vikingă de împletire a cordoanelor sau a snururilor.
Cordoanele astfel realizate erau utilizate pentru a decora hainele sau pentru a agăța diferite obiecte de centuri.
Cordonul realizat cu lucet-ul este de formă pătrată, foarte rezistent și seamănă puțin cu cordonul realizat cu ajutorul unei alte tehnici vechi, kumihimo.
Cordonul se realizează practic printr-o serie de noduri de tip buclă, noduri care nu se pot desface având continuitate și rezistență.
La final lucrul se închide tot cu două noduri în buclă, astfel este securizat.
Spre deosebire de alte tehnici de împletire ca cea cu degetele de proveniență tot medievală sau tehnica kumihimo de proveniență japoneză, tehnică ce se realizează cu un instrument din lemn denumit muradai, cordonul realizat cu ajutorul lucet-ului poate avea o lungime semnificativă, firul cu care pornim la drum nefiind tăiat, astfel se poate lucra atât cât este ghemul de ață.
Astfel putem realiza cordoane de o lungime semnificativă.
Studii arheologice au dezvăluit faptul că această tehnică s-a pierdut prin secolul al 12-lea, dar a fost revitalizată prin secolul al 17-lea.
Pierzând din utilitate, începând cu primii ani ai secolului al 19-lea această tehnică dispare din nou.
În zilele noastre această tehnică de împletire este folosită doar în reconstituiri medievale sau ca modalitate de relaxare prin împletire.
Lucet-ul este asemănător unei furculițe, așa cum se poate observa în fotografie.
În mod normal este realizat din lemn, prelucrat manual, însă se mai realizează și din os, are două ramuri și un orificiu prin care firul este tensionat. Această fiind descrierea actuală.
În perioada medievală era mai mult realizat din os și avea o formă ușor diferită de ceea ce cunoaștem acum.
Pentru a împleti cordoane în această tehnică, este necesar un doar ghem de ață și un lucet.
Există mai multe tehnici de lucru, dintre acestea cea mai întâlnită este următoarea: firul de ață este introdus în orificiu și este trecut pe ambele brațe ale lucet-ului, acesta se ține în mâna stânga iar firul este tensionat ușor pentru menține uniformitatea lucrului, cu mâna dreapta pe rând de pe fiecare braț este preluat prin buclă firul lung din ghem, la fiecare buclă lucet-ul este răsucit în aceeași direcție de fiecare dată.
Sursa foto: pexels
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!