Junii brașovecheni se pregătesc de Balul Unirii

Junii brașovecheni se pregătesc de Balul Unirii

De la înfiinţarea Societatii Junilor Braşovecheni (1922 – SJBv), anual, Junii au organizat un Bal  uneori chiar două, cu precădere în prioada iernii noiembrie- ianuarie sub denumirea de “Balul Junilor”.

Primul bal menţionat în Istoricul SJBv s-a organizat în anul 1922 pe data de 26 Noiembrie de “Lasătul Secului”, la Şcoala Săsească din Strada Lungă, acest Bal având şi Program Artistico-Teatral.

În cadrul acestui Program Junii Braşovecheni ofereau publicului momente coregrafice populare precum: Hora, Caluşarul, Bătuta s.a. Jucau piese de teatru; organizau „şejători” şi tombole etc., prilej cu care  publicul socializa, asimila cultură, educaţie civică şi morală ori dansau şi exersau regulile de comportare în societate.

Alte articole:   Ministerul Sănătăţii anunță 1.300 de posturi noi pentru serviciile de ambulanţă din România

Fără îndoială reiese faptul că surplusul încasat peste cheltuielile de organizare aparţinea SJBv, bani care fie au fost donaţi pentru construcţia Casei Culturale Braşovechi (Opera Brașov de astazi), fie erau utilizaţi la organizarea altor evenimente culturale din cadrul Societăţii.

Astăzi balul organizat de Junii Braşvecheni poartă numele de “Balul Unirii” şi se desfăşoară anual în jurul datei de 24 ianuarie, serbând Unirea Mică a României. A fost aleasă acestă denumire deoarece din anul 1977 pe una din feţele steagului SJBv este chipul domnitorului A.I. Cuza.

Despre instoria junilor brașovecheni și tradițiile acestora aflați mai multe de la Mihai Moraru, președintele SJBv, în emisiunea „Secretele Brașovului”, moderată de Sebastian Dan.

Alte articole:   Nicolae Ciucă a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale. Preşedintele PNL promite că "va munci pentru poporul român"

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate