Dintre cele 418 de unităţi de învăţământ din judeţ 144 nu au pază umană şi nu sunt nici măcar monitorizate cu camere video.
Din totalul unităţilor şcolare, 176 au personalitate juridică, iar 242 sunt arondate acestora.
Din cele 176 de unităţi cu personalitate juridică, 120 au pază umană; dintre acestea, 66 de şcoli au pază proprie, alte 36 de unităţi au pază cu unităţi specializate, iar 18 unităţi au pază mixtă. Din totalul de 418 clădiri şcolare, 249 au sisteme de supraveghere video, unele doar în exterior, altele doar în interior, dar cele mai multe au şi în interior, şi în exterior.
Totuşi, 144 de clădiri şcolare nu dispun de nici un fel de pază. Este vorba de 110 grădiniţe, 27 de şcoli şi şapte licee sau colegii.
Conducerea Inspectoratului Şcolar al Judeţului Braşov spune că de aceste dotări trebuie să se ocupe primăriile.
„Avem câteva şcoli, mai ales în mediul rural care nu au pază sau supraveghere. Situaţia în mod normal ar trebui să fie acoperită de către Primărie în momentul acesta, dar avem şi acolo proiecte de a le rezolva”, a declarat prof. Ion Negrilă, inspector şcolar general al IŞJ Braşov, citat de MyTex.
La capitolul autorizaţii de securitate la incendiu, 38 dintre unităţi sunt în regulă, însă există încă unităţi şcolare care au probleme în asigurarea condiţiilor în caz de urgenţe.
În acestă situaţie se află 55 de unităţi de învăţământ, care ar trebui să intre în legalitate.
De asemenea, în 3 clădiri din cele 418 nu sunt asigurate condiţiile de evacuare a persoanelor în cazul producerii situaţiilor de urgenţă, alte două clădiri nu au asigurate mijloacele de primă intervenţie în caz de incendiu şi doar 115 unităţi sunt echipate cu instalaţii şi sisteme de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu.
„Avem sisteme la o parte dintre ele de avertizare împotriva incendiilor, multe dintre ele sunt în curs de rezolvare, încă mai avem câteva şcoli în care se mai desfăşoară aceste lucrări, de la planurile de pază, până la punerea sistemelor acestora de avertizare”, a mai spus inspectorul şcolar.
Pe de altă parte, în şcolile din Braşov, catedrele au fost acoperite cu profesori calificaţi şi suplinitori, însă există şi profesori necalificaţi în zonele greu accesibile.
Foto: portalinvatamant.ro