Marea prăduială de la Corona din timpul lui Coliban: sute de mii de euro aruncați pe geam cu nesăbuință unor mercenari care nu au nicio legătură cu Brașovul!

Marea prăduială de la Corona din timpul lui Coliban: sute de mii de euro aruncați pe geam cu nesăbuință unor mercenari care nu au nicio legătură cu Brașovul!

Iubitori sau nu ai sportului, cetățenii Brașovului trebuie să știe cam cât costă susținerea și finanțarea clubului Corona, al cărui buget uriaș, de peste 10 milioane de euro, a fost asigurat exclusiv de la bugetul local în administrația Coliban-USR. Excepție fac încasările din bilete și abonamente, și cotizațiile lunare ale copiilor, care nici nu se văd, nici nu contează ca procent, la dimensiunea unui asemenea buget.

Despre prăpădul făcut la CSM Corona Brașov pe banii brașovenilor de mercenarii angajați de habarnistul Coliban am scris recent. Acum revenim cu alte informații despre jaful înfăptuit de Alexandru Dedu și gașca de bucureșteni, plus directorul interimar Ionuț Voicu-Necula și acoliții.

Cât de mult sare bugetul Coronei peste 10 milioane de euro?

Pomeneam de mărimea bugetului. Curios ar fi să aflăm care este bugetul real al Coronei? În mod normal acesta s-ar calcula adunând partea consistentă asigurată de la bugetul local (peste 9 milioane de euro în ultimul an), cu încasările realizate, precum și cu (foarte important!) echivalentul în bani al gratuităților de care beneficiază. Gratuități ce derivă din utilizarea bazelor sportive (plus utilitățile aferente) din patrimoniul municipiului Brașov.

Și dacă e să mergem până la capăt, corect ar fi să fie adunate și toate sumele ce se învârt prin ONG-urile (asociații ale părinților, ale suporterilor sau efectiv structuri sportive) la care cam toate secțiile sunt conectate. Abia atunci am cunoaște, într-adevăr, bugetul anual al CSM-ului brașovean.

Încă un aspect important! O mare incorectitudine față de celalte cluburi sportive din Brașov, cam toate de drept privat, cu care Corona e în concurență. Primele încasează taxe lunare pentru a-și asigura existența și plătesc chirie pentru bazele sportive, iarăși cea de-a doua, care beneficiază de gratuitate, încasează taxe, la fel. E corectă adversitatea sportivă, unde e fair-play-ul financiar? De ce să se mai încaseze bani de la copiii Brașovului la gruparea subvenționată de la bugetul local?

Unic în sportul din România: coordonatorul care coordonează coordonatorii

Am ajuns și la bani, mare parte din bugetul Coronei fiind consumat pe salariile sportivilor, antrenorilor și oamenilor din tentaculara organigramă. Vreo 2 ani aici a fost atins punctul maxim al ridicolului, ajungându-se în situația în care coordonatorul unei secții era coordonat de un alt… coordonator, de sporturi de iarnă sau de vară – în funcție de specific. De noapte minții, nu altceva! Numai pușlamalele aduse aici de mincinosul Coliban puteau să inventeze un asemenea caraghioslâc, unic în sportul din România! În fapt, o adevărată caracatiță hulpavă după banii brașovenilor.

Liderul bandiților lui Coliban, Alexandru-Mihai Dedu a fugit de la Corona. Zilele lui „Nucu” Ionuț Necula ca director interimar la conducerea clubului sunt numărate.

Haideți să luăm exemplul secției de volei, să vadă lumea cam cu ce salarii sunt plătiți mercenarii de acolo, sportivi ajunși sub Tâmpa din toate colțurile lumii, care nu au nicio legătură efectivă și afectivă cu Brașovul. Pentru actualul sezon competițional (2024-2025), în ciuda avertismentelor primite după 9 iunie, de chibzuință și precauție în cheltuirea banilor urbei, „interimarul” Necula, contabila șefă Arina Cășvean, jurista și membrii Comisiei de negociere a contractelor au găsit de cuviință să dea înainte cu prăduiala. Pe barba lor, pe semnătura lor, pe răspunderea lor până la urmă.

Alte articole:   Hochei: Campioana Corona Braşov, învinsă acasă de CSM Galaţi

Vă prezentăm o parte din salarii, la valoarea netă (adică în mână).

La echipa masculină:

Andrey Melinkov (Azerbaijan) 25.556 lei;

Federico Arquez (Argentina) 17.778 lei;

Augusto Colito Lopes (Spania) 22.000 lei;

Ewoud Gommans (Olanda) 25.550 lei. Are contract până la 31 mai 2026.

Radke Murilo (Brazilia) 35.950 lei;

Dusan Stojsavljevic (Croația) 25.000 lei (= 5.000 euro). Are contract până la 30 aprilie 2026. Până să ajungă la Brașov el avea un salariu de 2.000 euro.

Graham Beau James (Australia) 22.223 lei;

Filip Kovacevic (Serbia) 26.500 lei;

Davide Kovac (Serbia) 35.500 lei.

La echipa feminină:

Hoeft Shayla Taylor (SUA) 20.500 lei;

Andelija Draskovic (Serbia) 13.000 lei;

Milanova Aleksandra Ivanova (Bulgaria) 32.250 lei;

Galina Elin Karabasheva (Bulgaria) 13.000 lei;

Maja Lasic (Bosnia și Herțegovina) 11.000 lei.

La aceste salarii, la clauzele din contracte „băieții buni” din conducere au plusat cu alte premieri și obligații din partea clubului, inclusiv cu diurne la deplasări.

Alte articole:   Hochei: Campioana Corona Braşov, învinsă acasă de CSM Galaţi

Anomalii și întrebări, rezultate de moment și contraperformanțe

Sincer, cam ce valoare, în afara statisticii și euforiei de moment, are titlul de campioană câștigat la masculin anul trecut, în contextul unor cheltuieli nechibzuite pentru niște rezultate vremelnice? E ca și cum o persoană, un brașovean să zicem, s-ar duce la o reprezentanță auto să-și cumpere o mașină și i-ar solicita vânzătorului un preț mai mare decât cel din ofertă, unul dublu sau triplu. Face cineva asta?

A fost cinstită concurența pentru titlu dintre Brașov (bani publici) și vicecampioana Galați (bani privați)? Aceasta pentru a nu merge mai departe, să dăm curs zvonurilor din piață, despre corectitudinea și sportivitatea modului în care trofeul a fost adjudecat de Corona.

Zero puncte în tot campionatul pentru o echipă de la CSM Corona

E bine de știut că la voleiul de la Corona nu există grupe de copii și juniori, nici la fete, nici la băieți. Practic, lipsește pepiniera de unde, mai târziu, sportivii brașoveni, în care Brașovul investește bani, să se ridice și să ajungă la echipele de seniori. Brașovenilor li se pare normal această situație?

Doar la feminin ființează o fantomatică formație secundă, teoretica rampă de lansare către cea de senioare, care în sezonul anterior (2023-2024) din Divizia A2 a reușit o… contraperformanță de toată isprava: nu a adunat niciun punct în clasament! Adică: zero necesitate, zero eficiență. Multe răzbat și dintr-acolo, inclusiv în legătură cu mai multe jucătoare care s-au dus la club să își ceară înapoi banii pe care i-au redirecționat din salarii către X sau Y. Nemulțumirile s-au concretizat și în plângeri scrise de unii din cei implicați către… cine trebuie.

Turbojet cu euro pentru salarii fabuloase, la fiecare secție în parte

Câteva exemple de salarii nete/ lună. La handbal „Zizica” Azenaide Danila José Carlos (Angola) primește 35.000 lei, iar Bobana Klikovac (Muntenegru) 42.950 lei. La hochei canadienii Alex Dubeau și Sebastien Piche încasează fiecare câte 25.000 lei, pe când David Levin (Israel) 30.000 lei.

Alte articole:   Hochei: Campioana Corona Braşov, învinsă acasă de CSM Galaţi

La baschet Nikola Jevtovic (Serbia) e remunerat cu 36.000 lei, în timp ce antrenorul principal al senioarelor de la volei, Ciprian Dârnescu câștigă 17.000 lei. Până și operatorul video (Adrian Ghiurluc) de la echipa de handbal are un venit lunar net 12.500 lei. Adică mai mult ca orice director de instituție din subordinea Primăriei și Consiliului Local Brașov.

Vom reveni și cu alte salarii babane, de te iau amețelile!

Privind salariile de mai sus și gândindu-vă la toate celelalte, laolaltă, de la jocurile sportive (handbal, hochei, baschet), printr-o extrapolare ajungem la o valoare lunară a salariilor de la Corona de sute de mii de euro. Exact! Sute de mii de euro pe lună.

Deci, sume uriașe din banii publici, ai Brașovului, sunt aruncate pentru salariile unor sportivi care azi sunt, mâine nu mai sunt aici. Și care nu au nicio apartenență sau legătură de suflet cu orașul, oamenii și locurile.

Nu prea e cușeră treaba, pentru că în țările cu sport dezvoltat din toate punctele de vedere, lucrurile stau cu totul altfel. Construcția se începe de jos în sus, nu invers, ca la noi. Cu cât ne revenim mai repede, cu atât mai bine.

Coliban a supervizat și a girat dezastrul financiar de la Corona

Cât despre CSM Corona, groparul lui FC Brașov, Allen Coliban poate să fie mândru de încă o mare „realizare” în sportul brașovean. Omul e recordmen la îngropăciuni! Degeaba el a ajuns un coate goale, de nu mai are nimic pe nume, doar indemnizația de deputat, că de brațul lung al legii nu are cum să scape. Clubul de fotbal e prima lecție aspră pe care a primit-o.

Să vedem ce vor zice Curtea de Conturi și instituțiile statului în cel de-al doilea caz, cel al Coronei, semnat cu aceeași bravură și încăpățânare prostească de AC. Acum ne explicăm de ce „Pinocchio al Brașovului” a ținut cu dinții ca salariile de la Corona să nu fie făcute publice, deși în repetate rânduri i-a fost solicitată aceasta de către brașoveni în ședințele de Consiliu Local.

Citiți aici despre abuzurile comise la Corona!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate