ITM va desfășura o campanie pentru combaterea muncii la negru

ITM va desfășura o campanie pentru combaterea muncii la negru

În țară, în perioada 30 august- 17 decembrie se va desfășura Campania Naţională în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.

Aceasta îi vizează pe angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în următoarele domenii: construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază depozite, service/spălătorii, comerț și lanțuri de aprovizionare, notariate, birori de avocatură și birouri de arhitectură.

Munca nedeclarată continuă să fie un fenomen îngrijorător și vă dau ca exemplu situația descoperită de inspectorii de muncă pe un șantier din București, acum două zile, unde, într-o singură zi, au fost găsite 57 de persoane care munceau fără contract individual de muncă.


Impactul social negativ al muncii nedeclarate și subdeclarate ne afectează pe toți. Indiferent de statutul fiecăruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu încurajați munca nedeclarată sau subdeclarată!”, a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

În primele 7 luni ale anului 2021, din numărul total de controale efectuate în domeniul relațiilor de muncă, însemnând 42.227, în peste 94% dintre acestea, respectiv 39.795, a fost vizată și identificarea și combaterea muncii nedeclarate. Din cele 5.253 de amenzi aplicate pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, peste 28%, respectiv un număr de 1.516 au fost aplicate pentru utilizarea muncii nedeclarate.

Din cuantumul total al amenzilor aplicate, care a fost de 64.594.400 lei, 79%, respectiv 51.140.000 lei, a constituit-o valoarea aplicată pentru munca nedeclarată.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate