Ion Mănăilescu, de la mânuitul coloșilor de oțel pe șantiere, la grația încondeiatului de ouă pascale

Ion Mănăilescu, de la mânuitul coloșilor de oțel pe șantiere, la grația încondeiatului de ouă pascale

Sunt meșteri pe care mai greu îi conving să îmi acorde un interviu. De cele mai multe ori primesc același răspuns “Scrieți dvs. dna Gabriela, știți mai bine ce să scrieți acolo”. Modestia îi caracterizează, este unul dintre motivele pentru care acești oameni îmi sunt foarte dragi și îi respect.

Pe dl Mănăilescu l-am întâlnit cu mulți ani în urmă, cum altfel decât lucrând cu copiii, învățându-i tainele încondeierii ouălor.

De curând am încercat și eu acest meșteșug migălos dar și frumos. Necesită multă răbdare și precizie.

Cu dl Mănăilescu ne-am întâlnit în ateliere, târguri, diverse proiecte comune ale Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov. De multe ori am împărțit același cort, pe ploaie, frig, zăpadă, inundații, dar și zile frumoase cu oameni care apreciau lucrurile realizate de noi și datorită cărora putem merge mai departe.

Alte articole:   VIDEO Peste 80 de percheziţii în toată ţara, pe linia combaterii infracţiunilor economico-financiare

Practică această artă în timpul liber, în viața de zi cu zi lucrează pe șantier, în construcții, ca mecanic de utilaje grele mânuind excavatorul iar seara mânuiește condeiul.

A reprezentat România la diverse expoziții în străinătate, despre aceste experiențe vorbește puțin. 

L-am rugat să îmi spună câteva cuvinte:

“Arta incondeierii ouălor am descoperit-o de mic copil în casa bunicii. Am copilărit în satul Siriu, la poalele munților Buzăului.  De la vârsta de 7 ani obișnuiam să le ajut pe bunica și pe mama în Săptămâna Mare la încodeiatul ouălor.

După absolvirea liceului pașii vieții m-au adus în Săcele, zonă etnografică cu puternice tradiții folclorice și meșteșugărești. Pot spune că la Săcele, am redescoperit taina încondeierii ouălor la Muzeul Etnografic. Mănat de un dor de copilărie și casa bunicii, am început să încondeiez ouă că hobby în stilul tradițional al Țării Bârsei.

De-a lungul activitătii mele am reprezentat cu succes tradiția oului incondeiat  la târguri și expoziții atât în țară cât și în străinătate. “

Despre această artă pe meleagurile noastre

Alte articole:   Ziua Copilului, sărbătorită la Ghimbav şi la Herghelia Sâmbăta de Jos

Ţara Bârsei  reprezintă  după Bucovina,  a doua mare zonă   etnografică de creaţie a ouălor încondeiate. Meșteșugul încondeierii ouălor este un meșteșug practicat de la începuturile creștinismului, având prin tematică și simbolistică origini precreștine.

Ouăle de Ţara Bârsei  şi Ţara Făgăraşului  se lucrează  în 2, 3 sau 4 culori. Motivele populare  specifice judeţului Braşov se împart în motive geometrice, cosmomorfe (soarele si luna), florale (întâlnite cu precădere la ouăle maghiare) şi zoomorfe, antropomorfe  (ciobanul cu oile), steomorfe (cârligul ciobanului, grebla).  Din punct de vedere cromatic, roșul reprezintă sângele lui Iisus din momentul răstignirii, negrul reprezintă pământul iar culoarea galbenă reprezintă soarele și grânele de pe ogoare.

Alte articole:   Începe înscrierea la creşă sau la grădiniţă. Câte locuri sunt disponibile în Braşov

Tehnica folosită la încondeierea ouălor este relativ simplă. Ouăle sunt pentru început scrise cu condeiul cu ceară de albine, iar apoi în funcţie de modelul ales sunt trecute prin  una, 2 sau 3 băi de vopsea. Ouăle maghiare şi secuieşti sunt  lucrate în 2 culori, culoarea naturală a ouălor  şi roşu. Ouăle româneşti se fac în 4 culori, culoarea naturală a ouălor, galben, roşu si negru.

Sursă: Cornel Sculean – Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate