Dr. Bogdan Moldovan, chirurg-şef al Spitalului Sf. Constantin, trage un semnal de alarmă, adresat autorităţilor locale, în privinţa invaziei de ţânţari din Centrul Vechi al Braşovului.
Avertismentul vine în contextul în care au fost semnalate cazuri de epidemie de meningită cu virus West Nile transmis chiar de aceste insecte, la limita cu județul Brașov.
„În atenția autorităților Municipiului Brașov. Locuiesc în Braşov din 2011 și este pentru primul an în care sunt țânțari în oraș, în zona Horia-Memo nemaiputând sta seara neprotejat. Anul acesta se înregistrează o epidemie de meningită cu virus West Nile transmis de țânțari, înregistrându-se câteva zeci de cazuri la nivel național, soldate cu câteva decese. Cazuri de meningită West Nile au fost semnalate și în județele limitrofe Mureș și Sibiu. Poate că nu ar fi lipsite de interes măsurile de dezinsecție la nivelul orașului, mai ales că urmează evenimente că Cerbul de Aur sau Oktoberfest, un adevărat festin pentru țânțari”, scrie dr. Moldovan pe Facebook.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, anul acesta au fost derulate astfel de campanii de dezinsecție, însă din cauza perioadelor ploioase, intervenţiile au fost amânate.
„Având în vedere că luna iulie și începutul lunii august au fost niște luni ploioase, nu am putut avea campanii de dezinsecție, noi am făcut deja o trecere prin oraș, iar de săptămâna viitoare vom face o nouă trecere pentru dezinsecție la nivelul întregului municipiu și sperăm ca acest lucru să rezolve mare parte a problemei țânțarilor din Brașov”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, pentru brasovtv.com.
Până în acest moment, la nivel național, au fost înregistrate 12 decese și au fost semnalate cazuri de epidemie de meningită cu acest virus, în județele Mureș și Sibiu.
Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura de țânțar.