Transformarea a 497 ha în Pădure-Parc este una dintre propunerile verzi ale comunității săcelene, una ce are ca scop protejarea mediului, accesibilizarea lui pentru activități de agrement nepoluant și silvo-turism, dar și păstrarea intactă cât mai mult a pădurilor existente.
Inițiatorii spun că prin declararea pădurii limitrofe intravilanului municipiului Săcele în Pădure-Parc cât mai multi iubitori ai naturii se vor putea bucura de ea mulți ani de acum înainte. Săcelenii vor o Pădure-Parc, iar demersul este susținut și de Ciprian Sterpu, vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov.
Cel mai important susținător al proiectului este vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Ciprian Sterpu cel care spune că „în viitoarea Pădure-Parc se va pune accent egal pe conservarea mediului și pe crearea unui spațiu public organizat, unde comunitatea săceleană poate interacționa cu natura într-un mod sigur și controlat. Este important ca Pădurea-Parc din Săcele să devină adevărat centru de educație și conștientizare ecologică, cu panouri informative, trasee interpretative și programe educative.’’
Săcelean din naștere, Ciprian Sterpu – vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a semnat deja petiția online și îi invită pe toți cei ce apreciază ideea să se alăture propunerii.
Pentru săceleni, zona acoperită de această viitoare Pădure-Parc este una ce pornește din Dâmbu Morii, ajunge până în Gârciniul Mic și cuprinde toată pădurea limitrofă intravilanului municipiului.
Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar și pe plan european
Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minimale și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul.
Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane, au subliniat experții implicați în proiect.
Mai simplu spus, Pădurile-Parc sunt amenajamente silvice protejate, în care măsurile sunt minim-invazive și au ca scop păstrarea și protejarea florei și a pădurii.
Cei ce doresc să susțină această inițiativă, pot vizita site-ul dedicat Home – Pădure Parc Săcele.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!