Într-o ierarhie a judeţelor in functie de numarul infractiunilor inregistrate in anul 2009, comparativ cu 1990, Braşovul se situează pe locul al 16-lea. Datele provin de la directiile judetene de statistica.
Dacă în 1990, la Braşov au existat oficial 341 de infraţiuni, în 2009 numărul acestora a crescut la 1.407, respectiv o creştere cu 313%.
Potrivit o analiză a portalului Econtext, cea mai mare crestere a avut loc in judetul Harghita, numarul infractiunilor din acest judet majorandu-se in acest interval de peste opt ori (724% in termeni procentuali). Alba este pe locul doi, cu un avans de 547%.
Tipuri de infractiuni
Infractiunile pot fi definite astfel: impotriva persoanei (vatamare, omor, viol, lovituri), impotriva patrimoniului (furt, talharie, delapidare, inselaciune), contra avutului privat si public (furt, talharie, delapidare, inselaciune), infractiuni silvice, infractiuni de serviciu (dare de mita, luare de mita, trafic de influenta, primire de foloase necuvenite), infractiuni contra autoritatii (ultraj), infractiuni economice (specula), infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala (ultraj contra bunelor moravuri), infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice. Acestea sunt toate tipurile de infractiuni, dar in aceasta analiza am inclus doar numarul lor, nu si o diferentiere pe categorii.
Inca un lucru: pentru a se stabili rata infractionalitatii se ia in calcul numarul infractiunilor inregistrate si solutionate la 100.000 locuitori (se utilizeaza populatia stabila 1 iulie, in anul de referinta). Astfel, nu va conta numarul locuitorilor din aceste judete.
Cea mai mare crestere a avut loc in judetul Harghita, numarul infractiunilor din acest judet majorandu-se in acest interval de peste opt ori (724% in termeni procentuali). Alba este pe locul doi, cu un avans de 547%.