Începutul lui 2021 aduce noi scumpiri. Prețurile la pâine și la carne vor crește

Începutul lui 2021 aduce noi scumpiri. Prețurile la pâine și la carne vor crește

Seceta a scumpit cerealele, iar producătorii dau ca sigură și o creștere a prețului alimentelor. Pâinea și produsele de panificație sunt primele care s-ar scumpi. Și alte produse, inclusiv carnea ar putea costa mai mult.

Pierderile suferite de agricultorii români vor fi ”plătite” de consumatori în doar câteva luni. O spun marii fermieri, care estimează că primele scumpiri vor fi simțite la raft în ianuarie-februarie 2021.

Aceștia preconizează că prețurile la pâine și carne vor crește  în momentul în care marii procesatori vor fi nevoiți, la rândul lor, să achiziționeze materie primă cu sume mult mai mari decât până acum.

Este practic, un lanț, determinat de producțiile foarte mici la cereale înregistrate în 2020, seceta fiind cauza, transmite Agro TV.

De exemplu, la Buzău, micii fermieri au fost nevoiți să împartă cantitățile obținute cu proprietarii terenurilor cu care au avut încheiate contracte de arendă, în timp ce marii fermieri, care mai au producții în silozuri, așteaptă cel mai bun moment pentru a vinde cerealele la un preț cât mai mare.

”Pe zona Buzăului, cerealele s-au produs în cantități foarte mici. Cei care au mai făcut producții le-au dat în contul contractelor de arendă pe care le-au avut cu proprietarii de terenuri. Firmele mari probabil mai au ceva cantități în silozuri și așteaptă să vină momentul când să le vândă la un preț care să le permită să mai recupereze din cheltuielile și paguba anului care se termină”, spune Alecu Valeriu, fermier.

Scumpirile vor fi în lanț și vor porni de la prețul cerealelor. Pe măsură ce procesatorii vor achiziționa grâu și porumb la prețuri mari, vor crește și prețurile produselor finite, cele care ajung pe masa consumatorilor.

 ”Prețul la cereale a crescut în această perioadă, atât la grâu, cât și la porumb. Dacă facem referire la grâu, prețul crescut se va găsi, într-un final, și în prețul pâinii. La porumb, prețul crescut se va regăsi în prețul cărnii de pasăre, de porc. Deci, toate aceste creșteri se vor regăsi într-un final și la raft. Probabil în prima parte a anului, februarie – martie, când marii procesatori vor trebui să achiziționeze cereale la aceste prețuri crescute”, a explicat Alecu Valeriu.

Scumpiri de la 1 ianuarie 2021

Alte articole:   VIDEO Rupere de nori la Râșnov. Cod portocaliu de ploi torențiale

Anul 2021 a debutat cu scumpiri pe care niciun român nu și le dorește. Produsele care vor avea un preț mărit sunt țigările și carburanții, informează profit.ro.

Țigările

Printre veștile proaste de la început de an se află și cea a scumpirii viciului preferat al românilor. Acciza totală la țigări va fi majurată, anul acesta, cu 5,3%, în 2 etape. Prima etapa este de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât era la fine de 2020, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie 2021. În etapa a doua, scumpirea este de la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie 2021.

Industria a motivat aceasta majorare anticipată ca îndeplinirea unei directive europene. Aceasta se referă la procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul. Majorarea totală, adică cea de la 1 ianuarie și cea de la 1 aprilie 2021, ar fi de 0,71 de bani per pachet, transmite aceeași sursă.

Alte articole:   VIDEO Rupere de nori la Râșnov. Cod portocaliu de ploi torențiale

Carburanții

Vești proaste pentru mulți șoferi din România care vor fi nevoiți să circule mai rar cu mașina. Prețul carburanților crește de la începutul anului cu 1,3%, adică 6 bani pe litru. Noul nivel al accizelor aplicabile de la 1 ianuarie, potrivit Codului Fiscal, a fost publicat de Ministerul de Finanțe.

Accizele cresc cu 2,5%, adică de la 1,773 la 1,827 lei pe litrul de benzină și de la 1,625 lei la 1,674 lei pe litrul de motorină, informează profit.ro. 55% din prețul plătit la pompă intră în buzunarul statului (accize + TVA), iar restul rămâne la companii (în jur de 2 lei). În prezent, prețul la pompă e mai mic cu 1 leu decât în decembrie 2019.

Alte articole:   VIDEO Rupere de nori la Râșnov. Cod portocaliu de ploi torențiale

De la 1 ianuarie piața de energie electrică a fost liberalizată, iar românii ar putea plăti mai mult la factura de curent.

https://newsbv.ro/2021/01/02/piata-de-energie-electrica-liberalizata-ce-trebuie-sa-stie-consumatorii-despre-contracte-si-preturi/

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov