Încep înscrierile pentru învățământul profesional dual. Lista școlilor din județul Brașov

Încep înscrierile pentru învățământul profesional dual. Lista școlilor din județul Brașov

Astăzi încep înscrierile la școlile profesionale și în învățământul profesional dual.

Elevii care au terminat clasa a VIII-a și care vor să învețe o meserie, au la dispoziție doar două zile pentru înscriere.

Elevii de clasa a VIII-a care vor să urmeze cursurile duale, unde primesc bursă lunară de cel puțin 400 lei, trebuie să completeze o fișă de înscriere la secretariatul școlii gimnaziale la care învață. Tinerii depun apoi, în perioada 24-26 iunie, fișa de înscriere la liceele care organizează clase duale, informează edupedu.ro.

Admiterea în învățământul dual are două etape

Prima etapă de admitere într-o școală profesională duală începe cu înscrierile, pe 24 iunie 2019. Pe 26 iunie 2019, școlile duale afișează lista cu elevii care s-au înscris și anunță dacă au mai mulți candidați decât locuri disponibile.

Alte articole:   Primarul din Sinaia, plasat sub control judiciar pe cauţiune. Ce sumă are de plătit

În cazul în care şcoala a stabilit să organizeze examen de admitere, aceasta se derulează în zilele de 27-28 iunie 2019. Copiii află rezultatele tot în aceste două zile, iar cei care pică examenul pot să se înscrie imediat la o altă şcoală profesională.

În 1 iulie este actualizată lista cu elevii înscrişi la şcolile profesionale.

A doua etapă de admitere începe din 22 iulie, cu înscrierea elevilor la clasele duale la care au rămas locuri libere.

Școlile cu învăţământ profesional dual au mai multe avantaje. Copilul primeşte lunar o bursă de minim 400 de lei, din care 200 sunt de la stat, iar 200 de la firmele cu care şcoala are parteneriate. Sunt însă şi firme care oferă burse mai mari (şi de 700 de lei, potrivit ofertelor de şcolarizare anunţate deja la Braşov), la care se adaugă cei 200 de lei de la stat.

Alte articole:   Primăria Brașov scoate la licitație eficientizarea energetică a infrastructurii de iluminat public

În plus, copilul învaţă o meserie, pe parcursul a trei ani, făcând şi practică în companiile cu care şcoala are parteneriate. La final, mulţi au un loc de muncă asigurat şi o calificare sigură. Unele şcoli, în parteneriat cu firmele care vor să-şi pregătească viitorii angajaţi oferă şi multe alte facilităţi: mese asigurate în fiecare zi, cazare asigurată etc. Cei care doresc se pot înscrie, după ce finalizează şcoala profesională, şi la facultate.

Lista unităților de învățământ din județul Brașov care au clase de învățământ profesional de stat și dual.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov