Încă trei pui de zimbru s-au născut în libertate, în Munții Făgăraș 

Încă trei pui de zimbru s-au născut în libertate, în Munții Făgăraș 

Turma de zimbri din Munții Făgăraș s-a mărit: Alți trei pui au venit recent pe lume, în libertate. 

Luna iulie a adus alți trei viței în Munții Făgăraș, ajungând la un total de șase pui sănătoși.    

Munții Făgăras s-au îmbogățit în iulie cu alți trei pui de zimbru, iar sistemul de monitorizare oferit de National Geographic ajută la urmărirea evoluției turmei. 

Echipa de teren din cadrul Fundației Conservation Carpathia a constatat apariția a trei noi pui de zimbru, în turma reintrodusă în luna mai 2020. 

Puii măresc efectivele de zimbri din această zonă, semn că s-au aclimatizat perfect la noi în țară. 

Alte articole:   Elena Lasconi, mesaj pentru cei ”dependenţi” de TikTok şi care ”l-au votat pe Mesia Georgescu”: Folosiţi telefonul fără fir sau cu centralistă, aşa cum era înainte de 1989

Vestea a fost astfel primită cu multă bucurie de echipa de proiect, fiind o confirmare concretă că populația ce se încearcă a fi refăcută aici după decenii de absență are șanse de reușită.   

Potrivit Fundației Conservation Carpathia, National Geographic susține proiectul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș. Astfel, a donat pentru aparatura de monitorizare a speciei:

“Suntem încântați de apariția celor trei viței în cadrul primul grup eliberat în Munții Făgăraș, în luna mai 2020. Toți par să fie sănătoși și reacționează bine la mișcările dinamice ale turmei. Au timp suficient să crească până la venirea iernii.  

Proiectul de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș este susținut financiar nu doar prin proiectul LIFE Carpathia, ci și de National Geographic: sistemele de monitorizare achiziționate ne ajută să urmărim mișcările speciei. Ne interesează cum se adaptează la noua lor casă, cât explorează și dacă se apropie sau nu de comunități.

Cu ajutorul colarelor GPS avem date zilnice despre prezența lor (latitudine, altitudine, longitudine) și chiar am întocmit o primă hartă interactivă cu mișcările zimbrilor. Iar cu ajutorul antenelor radio rangerii recepționează semnal în apropierea zimbrilor îi localizeaza mai ușor în teren”, a declarat Adrian Aldea, biolog, manager faună Fundația Conservation Carpathia. 

Harta interactivă poate fi vizualizată AICI.

Alte articole:   Au început înscrierile la Târgul de Florii. 20 de locuri pentru pentru meșteșugari, meșteri populari și artizani din toată țara

Amintim că în turma de 28 de exemplare, reintrodusă în ultimii trei ani, în Munții Făgăraș, trei pui de zimbru s-au născut în libertate. Aceștia sunt sănătoși și s-au acomodat perfect la mediul înconjurător

Până în anul 2024 numărul zimbrilor din Munții Făgăraș ar trebui să crească la un total de 78 de exemplare. 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov