Pe meșterul popular Ioan Craioveanu, sau Johnny cum îl cunoaște mai toată lumea, l-am întâlnit în urmă cu 8 ani, într-un târg meșteșugăresc în Ghimbav.
Zâmbet și voie bună, cu mâinile în lutul pe care îl respectă, înconjurat de o mulțime de copii, cu care știe să lucreze minunat, erau copilași și pe sub masă, așteptându-și rândul să lucreze împreună cu meșterul Johny.
Am fost atrasă de fascinația lutului și am urmărit cum cei mici cu o îndemânare de invidiat modelează vase din lut în tehnica veche dacică. Este o tehnică simplă de lucru cu lutul, nu necesită roată, practic se modelează linii lungi de lut, rotunde, iar acestea se înfășoară formând vasul respectv. Vasul urmează să fie ars pentru a crea rezistență obiectului.
Priveam cum menține lutul umed acoperindu-l cu un ștergar pe care îl stropea cu apă. Era o vară toridă și riscă să se usuce. Cu o răbdare specifică meșterilor populari, îndruma copiii în modelarea lutului și le povestea ce au de făcut.
Nu cu mult timp în urmă l-am vizitat în micul atelier din Codlea, orașul în care locuiește în perioada rece din an. De cum se face cald și frumos, preferă să plece din oraș pentru a lucra în inima munților, tot în apropiere. Se simte în largul lui în acel univers.
L-am rugat să ne povestească cum a început totul, cum a descoperit acest talent.
Am învățat acest meșteșug de la meșterul Nicolae Diaconu, al cărui ucenic i-am fost timp de 9 ani. Am ajuns întâmplător la meșter, dansul căuta un șofer, m-a angajat. Eram fascinat de lucrurile pe care le modela, de lumea satului transpusă în figurine expresive, cu chipuri tăiate parcă în lemn, dar era lut.
Cuvintele sunt puține, ne invită în casă să îi vedem colecția la care lucrează. Aproape toți meșterii populari pe care i-am întâlnit, vorbesc puțin, este greu să îi determini să îți povestească traseul lor artistic, este un nivel de modestie caracteristic românului.
Admir figurinele, și printre ele găsesc și o femeie care tricotează. Zâmbesc. Recunoaște că l-am inspirat.
O mulțime de figurine reprezentând animăluțe din viața satului stau cuminți în bibliotecă.
Ajuns întâmplător la meșterul Nicolae Diaconu, meșterul popular Ioan Craioveanu a îndrăgit atât de mult lutul și lucrul cu acesta. In scurt timp a deprins tehnica și a început singur să realizeze figurine expresive. Se simte și se vede amprenta lăsată de meșter. Expresia fetelor pare mai blândă și mai caldă decât a meșterului. Ucenicul care și-a depășit meșterul? Îmi răspunde că nu se poate compara.
Care a fost traseul artistic, expozițional pe cont propriu?
Johnny: După ani de ucenicie, am prins curaj să încep pe cont propriu, să încerc să realizez singur integral o figurină. După ani de muncă și de străduință, din 2010, am pornit singur la drum. Alături de mine au fost colegii din cadrul Asociației Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană din Brașov. Împreună cu ei am participat la multe evenimente în acești ani.
De unde vine inspirația?
Johnny: Am învățat să cunosc și să îndrăgesc lumea satului, cu toate reprezentările ei. Cu lucrurile frumoase și mai puțin frumoase, muncile câmpului, lucrul în ogradă, mulsul oilor, așezarea grânelor, coșurile cu boabe, expresivitatea țăranului român. De acolo mă inspir, din frumusețea satului românesc și a oamenilor lui.
Sunt cei mici atrași de modelajul în lut?
Johnny: Sigur că sunt atrași. Este ca o joacă pentru ei lucrul cu lutul. De mulți ani, în fiecare vară particip în tabere pentru copii, în excursii în care se țin și ateliere, sunt instructor în diferite ateliere pentru copii, țin demonstrații de lucru în târgurile unde particip, și sunt invitat în anumite evenimente să prezint tehnica de lucru.
Ce sunt de fapt aceste figurine? Cum se pot ele regăsi că denumire în spațiul creativ?
Johnny: Figura o realizez din lut. Mai departe urmează îmbrăcarea figurinei cu hainele ei. Pot spune că este ca și la croitorie. Practic croiesc hainele figurinei. Îmbrăcămintea astfel realizată o aplic pe figurină. Lucrările sunt goale pe interior. Fiecare figurină în parte este unicat, nu le realizez pe vreo matriță, multă lume mă întreabă acest lucru. Totul este lucrat manual, fiecare piesă. Am realizat multe personaje: bețivul călare pe butoi, gânditorul, mama cu copilul, păstorii/ciobanii, cuplul, omul cu carte în locul capului, deținutul politic în lanțuri, călugărul etc. Toate personajele reprezintă oamenii din satul românesc. Satul este spațiul ce mă inspiră.
Acest concept a fost creat de maestrul dvs. Figurina de lut care stă pe propriile picioare.
Johnny: Da, meșterul Nicolae Diaconu, omul care a fost ambasadorul României în străinătate. A prezentat acest meșteșug ca pe o noutate: figurina de lut pe propriile picioare. Lucrările pozează individual, nu sunt puse pe un postament și reprezintă personajul așa cum este el în realitate. Este vorba de modelaj, nu de structură, pentru că la lutul frământat se adaugă îmbrăcămintea.
Unde în lume au ajuns lucrările dvs?
Johnny: Multe au ajuns chiar însoțite de mine, de-a lungul anilor am reprezentat România în diferite evenimente internaționale, tabere, târguri, demonstrații de lucru. În țările în care am mers copiii de acolo au deprins tehnica românească de modelaj în lut. Au fost impresionați de acest mod de lucru
De cele mai multe ori, cei care aud de lut se așteaptă să vadă roata olarului alături.
Johnny: Da, așa este, mulți mă întreabă de roată. Dar în ceramică există două mari curente de lucru: unul este cel pe roată și altul, cel pe care îl folosesc și eu este acela ca modelaj din mână. În istorie aceasta este prima tehnica de lucru cu lutul, mai târziu a apărut roata și tehnica de lucru pe roată.
Cu ani în urmă, am fost invitat în Franța, la un eveniment, unde fiecare meșter ceramist și-a confecționat singur cuptorul de ardere. Cei prezenți au fost impresionați de faptul că instrumentele mele de lucru sunt atât de simple, doar mâinile și un băț de lemn.
Îl rog să îmi spune ce premii și diplome a adunat de-a lungul anilor. Cunosc că a reprezentat Brașovul în multe târguri de turism și România în evenimente înafara granițelor țării în multe colțuri de lume.
Îmi aduce două diplome, eu știu că are mult mai multe. Revenind la modestia ce caracterizează meșterii.
Vă invit să priviți lucrările artistului meșterul popular Ioan Craioveanu și pe pagina lui de fb.
Mulțumim pentru că ne-ați primit în spațiul dvs creativ!
Sursa foto: Asociatia Creatorilor de Arta Traditionala si Contemporana Brasov
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!