ÎN DIRECT Alexandru Stănescu, la „Artizanii Cetății”

ÎN DIRECT Alexandru Stănescu, la „Artizanii Cetății”

Emisiunea „Artizanii Cetății” – Televiziunea Grup Iubim Brașovul, realizată de Gabriel Bularca îl are că invitat pe Alexandru Stănescu, manager al Muzeul de Etnografie din Brașov.

Împreună vom povesti despre proiectele derulate de Muzeul de Etnografie din Brașov, despre expoziția inedită “Luxul necesar”, despre proiectul “Boltart”, sau despre proiectul “Vitrina”, expoziția de cusături “Inflorituri cu acul”, expoziția “Obiceiurilor Ecvestre ale Junilor Brasovecheni”, vom face o incursiune în provocările pe care anul 2020 le-a adus și vom arunca o privire peste planurile de viitor, planuri ce includ expoziții comune cu alte muzee din țară sau din străinătate, colaborări cu ONG-uri in proiecte.

Dr. ist. Alexandru Stănescu s-a născut în Şchei, acolo unde tradiţia se mai păstrează şi astăzi. Aici a fost înconjurat de obiecte cu o deosebită însemnătate istorică, pe care părinţii săi le mai păstrau din strămoşi. Astfel, a prins drag de istorie. „Interesul pentru istorie s-a născut datorită lucrurilor frumoase pe care le aveam în casă. Eram fascinat de ele şi tot mereu îi întrebam pe părinţi care este originea lor. Strămoşii mei au folosit aceste obiecte şi pentru mine este o mare mândrie că le-am păstrat”, declara cu ani în urmă în cadrul unui interviu.

Alexandru Stănescu s-a specializat la Facultatea de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca în arheologie clasică, epigrafie latină şi în drept privat roman. A lucrat ca cercetător ştinţific la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. În plus, de-a lungul timpului, a publicat peste 30 de studii şi articole în reviste de specialitate și este autor a cinci cărți și broșuri de promovare a patrimoniului cultural din Brașov.

Alte articole:   Ziua Copilului, sărbătorită la Ghimbav şi la Herghelia Sâmbăta de Jos

Înainte de a câștiga concursul pentru acest post, a lucrat şapte ani la Muzeul Judeţean de Istorie Brașov. Este pasionat de istorie şi arheologie. S-a născut la 2 iulie 1974 în Braşov și a absolvit Facultatea de Istorie şi Arheologie din Cluj și apoi a devenit doctor în Arheologie romană al aceleași universități.
Dat fiind că îi place foarte mult spiritul multicultural din oraş, a realizat mai multe proiecte în care au fost implicate comunităţile locale.

A inițiat și a organizat peste 30 de proiecte culturale dedicate promovării patrimoniului cultural din Șchei, Țara Bârsei și Transilvania. A organizat peste 20 de expoziții temporare și itinerante, atât în perioada de activitate de la Muzeul Județean de Istorie, cât și în perioada mai nouă, de când a organizat Muzeul din Casa Junilor și a preluat managementului Muzeului de Etnografie Brașov.

Despre activitatea sa a declarat că ”cea mai mare mulţumire este aceea că a întâlnit colaboratori deosebiţi, printre care se numără profesori, muzicieni, artişti care au fost deschişi iniţiativelor sale. Astfel, braşovenii s-au putut bucura de evenimente deosebite”.

Îi plac activitățile de educație non-formală, dorește să facă cunoscut cât mai mult patrimonial cultural brașovean și moștenirea culturală a comunităților din sudul și sud – estul Transilvaniei. Este pasionat de etnografie și are o colecție frumoasă de port tradițional din Țara Bârsei pe care, în mare măsură, a moștenit-o. Cel mai mult îi place să lucreze cu oamenii. Îi plac studiile clasice, mai ales lecturile din autori clasici şi discuţiile pe aceste teme.

Alte articole:   Concerte la Biserica Neagră din Brașov, în perioada 29 mai- 2 iunie

Avantajul Muzeului de Etnografie din Brașov este acela că este un muzeu de nișă ce are în componentă patru muzee: un muzeu al textilelor – Muzeul de etnografie Brașov, un muzeu al civilizației urbane cel din Piața Sfatului, un muzeu al transhumanței, al obiceiurilor mocanilor și cele ale ceangăilor muzeul din Săcele și un muzeu de patrimoniu cel din Rupea

Câteva cuvinte despre fiecare muzeu:

Muzeul de Etnografie Braşov este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei, ilustrând prin patrimoniul său valoros civilizaţia comunităţii rurale din zonele etnografice Bran, Rupea, Ţara Oltului, Valea Hârtibaciului, Ţara Bârsei.

Muzeul s-a înființat în anul 1990, continuând activitatea secției de etnografie (înființată în 1967) din cadrul Muzeului Regional Brașov, muzeu format în 1950 prin reunirea colecţiilor Muzeului Săsesc al Ţării Bârsei şi cele ale Muzeului Asociaţiunii Culturale ASTRA.

Patrimoniul deținut de Muzeul de Etnografie Brașov este expus astăzi atât în sediul central din Brașov, cât și în filialele din Săcele și Rupea.
Cea mai nouă filială, Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, ilustrează modul de viaţă al locuitorilor din mediul urban între secolele al XVI-lea și al XIX-lea.

Muzeul de Etnografie Brașov deține colecții muzeale originale și autentice privind civilizația rurală a românilor, sașilor și ceangăilor din sud-estul Transilvaniei.

Domeniul de activitate al Muzeului de Etnografie Brașov: cercetare, documentare, strângere de martori etnografici, achiziții de piese de patrimoniu pentru colecțiile muzeale de la păstrătorii de tradiții, meșteri populari din Brașov, unde mai au loc sărbători și ritualuri specifice. Dispariția satului tradițional impune instituției muzeale direcții prioritare de a cerceta aceste manifestări. Muzeul are un rol important și în promovarea intereselor comunității, a valorilor și identității culturale brașovene în general.

Alte articole:   FOTO Cățeluşă salvată după 8 ore dintr-o vizuină de vulpe, în Cluj. La operațiune a participat și un câine care a ajutat la căutarea victimelor după cutremurul din Turcia

Se urmărește valorificarea cercetărilor din teren, valorificarea patrimoniului textil, istoria urbană și a reprezentărilor urbane, ilustrarea caracterului multietnic, multicultural al județului Brașov, valorificarea patrimoniului natural, deschiderea muzeului spre comunitate și colaborarea cu ONG-uri și colecționari privați.

Programele Muzeului de Etnografie Brașov vizează punerea în valoare a elementelor de patrimoniu, folosind resursa umană din muzeu, implicarea în colaborări cu instituții de prestigiu național și internațional, dar și menținerea unui contact cât mai strâns cu publicul.

Astfel, comunitatea brașoveană beneficiază de servicii culturale diversificate, care răspund nevoilor culturale și educative ale populației școlare și ale publicului larg.

În Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului s-a urmărit valorificarea patrimoniului propriu, fiind considerat un muzeu de colecție, cu specific unic în România. Tematica este o incursiune în istoria urbană a Brașovului, cu ilustrarea reprezentărilor specific urbane.

Muzeul Etnografic Săcele este conceput ca un muzeu comunitar dedicat tradițiilor pastorale ale mocanilor, dar și reprezentărilor idetitare ale ceangăilor din zonă.

Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea reprezintă identitatea loală a localităților cu populație mixtă, români și sași cu ocupații, meșteșuguri, obiceiuri, spații de locuit. Muzeul poartă numele folcloristului Gheorghe Cernea, o personalitate cunoscută a zonei, care a publicat un fond impresionant de culegeri folclorice.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate