În ce orașe din România sunt cei mai mulți tineri șomeri? Care este situația în Brașov?

În ce orașe din România sunt cei mai mulți tineri șomeri? Care este situația în Brașov?

Potrivit datelor Eurostat, în 2021, în Uniunea Europeană existau 3,0 milioane de tineri șomeri (cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani), iar rata șomajului în rândul tinerilor era de 16,6 %. În schimb, rata generală a șomajului la nivelul Uniunii Europene a fost în 2021 de 7 %.

În România, rata șomajului în rândul tinerilor a fost 21 % în 2021. Cele mai ridicate niveluri erau înregistrate în Grecia (35,5%) și Spania (34,8 %). Iar podiumul este completat de Italia cu o rată a șomajului printre tinerii între 15 – 24 ani de 29,7 la sută.

Dintre regiunile metropolitane ale UE, cea mai mare diferență în ceea ce privește rata șomajului în rândul tinerilor în comparație cu media națională respectivă a fost înregistrată în Palermo (+26,1 puncte procentuale (pp) în comparație cu media națională a Italiei). 

Alte articole:   ,,Trei seri culturale în inima României”, în august, la Făgăraş. Programul complet al evenimentului

Ratele șomajului în rândul tinerilor au fost, de asemenea, cu peste 20,0 pp mai mari decât media națională respectivă în Messina (Italia; +25,3 pp), Les Abymes (Franța; +24,4 pp),Taranto (Italia; +24,0 pp), Las Palmas (Spania; +23,7 pp) și Napoli (Italia; +22,4 pp).

În schimb, rata șomajului în rândul tinerilor a fost mai mică decât media națională în Bergamo (-18,4 pp în comparație cu media națională a Italiei). Alte rate scăzute în comparație cu mediile naționale respective au fost înregistrate în Bratislava (Slovacia; -18,0 pp), Brașov și Cluj-Napoca (România; ambele -13,7 pp) și Timișoara (România; -13,6 pp).

Alături de Italia, au existat variații regionale considerabile în ceea ce privește ratele șomajului în rândul tinerilor în România și Spania. 

Alte articole:   VIDEO Firmă care polua râul Tărlungeni, depistată de jandarmi

Rata șomajului în rândul tinerilor în Craiova a fost de 5,2 ori mai mare decât în Brașov; iar în Las Palmas, de 2,6 ori mai mare decât în Pamplona/Iruña, respectiv.

Șomajul în rândul tinerilor a fost în România, în 2021, pe regiuni metropolitane, după cum urmează: Bucuresti – 15,7 %, Cluj-Napoca – 7,3 %, Timisoara – 7,4 %, Craiova – 38,1 %, Constanta – 24,0 %, Iasi – 21,6 % , Galati – 23,8 %, Brasov – 7,3 %, Ploiești- 12,0 %. 

Bogdan Badea, CEO eJobs România are câteva sfaturi pentru tineri:

Primul sfat ar fi să nu amâne foarte mult momentul primei angajări. Piața este extrem de deschisă lor în acest moment, nu mai există motive pentru a se teme de faptul că lipsa experienței i-ar putea împiedica să-și găsească un job, iar angajatorii oferă în multe domenii nu doar salarii bune, ci și oportunități reale de creștere în carieră.

Un al doilea sfat ar fi legat de nivelul de maturitate cu care trebuie să privească ideea de carierăDe la felul în care se prezintă la interviu, până la negocierile finale și, apoi, acomodarea cu locul de muncă, tinerii trebuie să știe că, în ceea ce privește atitudinea și felul în care se raportează la job, angajatorii au de la ei aceleași așteptări ca de la un candidat cu multă experiență în spate.”

Sursa: g4media.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate