
Anul 2022 a fost pentru România anul cu natalitatea cea mai scăzută din 1930 încoace, arată datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
În 2022 s-au născut cu peste 25.000 de copii mai puțin decât în 2021, fiind anul-record negativ din 1930 încoace.
În total, anul trecut s-au născut în România peste 170.000 de copii. În 2021, numărul de nașteri era de aproape 200.000.
”Generația din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generații au descendența finală sub nivelul de înlocuire”, a explicat zilele trecute la o conferință profesorul Vasile Ghețău, potrivit Hotnews.ro.
Cifrele afectează, fără doar şi poate, mai multe segmente. Mai exact, în aceste condiţii, numărul profesorilor va trebui redus consistent, prentru că nu vor mai avea cui să predea. Şi producătorii de materiale suport pentru şcoli sau cei de jucării îşi vor vedea afacerile afectate, iar acest lucru va avea cu singuranţă şi un impact la nivel economic, relatează observatornews.ro.
Interesant este că, la ţară, numărul celor care se nasc în afara căsniciei este mai mare decât la oraş. Ceea ce poate fi şi o lovitură dată imaginii de familie tradiţională pe care comunităţile rurale încearcă să o promoveze.
Sunt câteva judeţe în care copiii născuţi în mediul rural în afara căsătoriei trec de 50% precum: Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman sau Mureş.
În acelaşi timp, peste 70% dintre cupluri au declarat că momentan nu îşi doresc copii.
Situaţia financiară şi incertitudinea unui loc de muncă stabil sunt cu siguranţa factori determinanţi în decizia de a aduce pe lume un copil.
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI