Henegar (OFSD Brașov): „Poluarea pentru administrația USR este doar un subiect de campanie pentru un corifeu steril în găsirea de soluții”

Henegar (OFSD Brașov): „Poluarea pentru administrația USR este doar un subiect de campanie pentru un corifeu steril în găsirea de soluții”

Oraşul de sub Tâmpa a primit în 2011 titulatura de „Capitala Verde a României” pentru implicarea în proiectele de protecţia mediului. Braşovul a surclasat atunci oraşe ca Timişoara, Cluj, Brăila, Slobozia, Alexandria, Deva, Sfântu Gheorghe, Zalău şi Sectorul 2 al Capitalei şi a adunat cel mai mare punctaj.

Premiul a fost acordat pentru faptul că politicile şi programele de dezvoltare locală din ultimii trei ani (la acel moment) clasează problematica dezvoltării durabile din prisma protecţiei şi sănătăţii mediului înconjurător, iar implicarea comunităţii reprezintă un obiectiv strategic.

„Este principalul motiv pentru care campaniile de educare şi conştientizare iniţiate de autorităţile locale şi dedicate locuitorilor oraşului Braşov cu privire la protejarea mediului şi conservarea naturii au fost în permanenţă sprijninite de cetăţenii săi, de societăţile comerciale sau ONG-uri şi au fost apreciate la nivel european. Premiul oferit de organizatori constă în oferirea dreptului de utilizare a titlului de «Capitala Verde a României» pe tot parcursul anului 2011, montarea în oraş a unor elemente de signalistică care vor evidenţia distincţia obţinută, precum şi promovarea la nivel naţional a titlului câştigat”, se arată într-un comunicat de la acea vreme, al Ministerului Mediului şi Pădurilor, condus de Laszlo Borbely la acea vreme, prezentat de presa locală și națională.

Alte articole:   Concert pentru cor și orgă la Biserica Neagră

După mai bine de un deceniu, „Capitala Verde” a ajuns pe lista orașelor pentru care România riscă infringement din cauza poluării…

Dar, acest lucru nu i-a împiedicat pe cei din administrația USR să facă mult zgomot pentru nimic, ba chiar să ne facem de râs. Pompos, anul trecut, primarul Allen Coliban anunța că Brașovul este singurul oraș din România care luptă pentru titlul de… «Capitala Verde Europeană 2025»! Nu cred că a fost o surpriză pentru cineva că administrația USR de la Brașov s-a făcut de râs la nivel internațional.

În schimb, s-a dovedit a fi mult mai eficientă la cheltuirea banului public pentru așa-zise „festivaluri verzi”, în scop strict electoral, pentru imaginea unor personaje aflate efemer în funcții. Evenimente sterile și cu zero rezultate pentru brașoveni. Măcar de s-ar fi plantat un pom, simbolic, de către acești falși iubitori ai mediului.

Alte articole:   Încă o scumpire a carburanților la Petrom, a doua din această săptămână

Și tot reprezentanții Ministerului Mediului, de acum, explică de ce primarul Coliban s-a făcut de râs cu „Capitala Verde”: „Vă rog să fiți sinceri și gândiți-vă ce note ați da pentru Brașov următoarelor categorii, care au reprezentat criteriile de evaluare pentru titlul de „Capitală verde” : 1. Calitatea aerului; 2. Calitatea apei ; 3. Biodiversitatea; 4. Economia circulară; 5. Zgomotul; 6. Proiectele majore realizate în Brașov pentru eficientizarea consumului de energie; 7. Adaptarea la schimbările climatice”.

Dacă suntem sinceri, vedem că totul a fost o manipulare ieftină…

… a unor actori care nu și-au propus real și nici nu au făcut nimic pentru a „înverzi” Brașovul. Mirosurile pestilențiale persistă în continuare, Primăria este în foarte mare întârziere cu închiderea rampelor neconforme pentru care a pierdut finanțarea nerambursabilă, Registrul Spațiilor Verzi nu este întocmit nici la această oră, deși în aprilie 2023 a comunicat celor de la greencomunity.ro că „elaborarea acestui document se află în derulare, conform contractului încheiat cu SC Eterra MAP SRL, menționând totodată că documentul va fi definitivat în luna iunie 2023”.

Despre colectarea selectivă a deșeurilor sau economia circulară, nu are rost să mai pomenim. Știm cu toții care este realitatea.

Alte articole:   Turiștii străini cazați în România au cheltuit în medie 3000 de lei pe sejur în primul trimestru

Ineficiența administrației USR de la Brașov, care nu face nimic concret, dar este preocupată exclusiv de imaginea publică a unui corifeu (conducătorul corului în tragedia și comedia greacă antică) pe social media, nu rezolvă problemele comunității brașovene. Ba, dimpotrivă, le agravează! Cu efecte pe termen scurt, mediu și lung nu doar pentru noi, ci și pentru copiii noștri și copiii acestora.

  • Av. Ioana Adriana Henegar,
  • Președinte al OFSD Mun. Brașov

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate