Haos în Sănătate. Pacienţi cu COVID, trimişi de medicii de familie la DSP Brașov

Haos în Sănătate. Pacienţi cu COVID, trimişi de medicii de familie la DSP Brașov

Concediile medicale pentru COVID-19 sunt o problemă fără sfârșit, iar birocrația din Sănătate, privind circuitul și procedura pentru persoanele infectate cu COVID-19, a creat un adevărat haos, în ultimele zile, în Brașov.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Braşov semnalează cazuri în care pacienţi infectați se prezintă la sediul instituţiei pentru că medicii de familie nu le eliberează concediile medicale.

Oficialii DSP Braşov afirmă că se confruntă cu situaţii în care pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi care ar trebui izolaţi se prezintă la sediul instituţiei, cu testele pozitive, după ce medicii de familie le recomandă să facă acest lucru şi refuză să le elibereze concediile medicale în lipsa deciziei de izolare.

În aceste condiţii, conducerea DSP a făcut un apel public la medicii de familie să elibereze concediile, arătând că, potrivit legislaţiei, doar persoanele carantinate au nevoie de o decizie din partea DSP şi subliniind că în cazul celor bolnavi, care sunt izolaţi, este suficient rezultatul testului din CoronaForms, relatează news.ro.

Conducerea DSP Braşov afirmă că afirmă că instituţia este depăşită de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2 şi nu poate face toate anchetele epidemiologice în aceeaşi zi în care o persoană este diagnosticată cu COVID-19, în contextul în care în judeţ incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 depăşeşte 19 la mie.

„DSP Braşov este în imposibilitatea de a rezolva anchetele epidemiologice în ziua în care persoana se pozitivează. Cel mai mare număr de infectări la nivelul judeţului Braşov de la începutul pandemiei până acum l-am înregistrat în data de 29 ianuarie, când am avut 1.795 de persoane pozitive într-o zi. De atunci, 30, 31, 1, avem peste 1.200 de infectări pe zi”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, Claudia Bularca.

Directoarea DSP a precizat că oamenii „vin cu zecile” la sediul DSP, iar angajaţii instituţiei stau cu mult peste program pentru a rezolva solicitările acestora.

Şefa DSP Braşov a arătat că sunt situaţii în care oamenii sunt puşi pe drumuri fără motiv, dar şi situaţii în care oameni bolnavi se prezintă la sediul DSP.

Ea a povestit cum un pacient s-a prezentat la instituţie „cu decizia de izolare în mână” emisă de către DSP medicului de familie, spunând că medicul de familie l-a trimis să „încarce pe platformă” decizia în baza căreia medicul trebuia să emit concediul medical.

„Pacientul a fost pus pe drumuri total degeaba, având decizia de la noi, practic, a fost pus degeaba pe drumuri. Este o muncă inutilă. (…) Ieri, trei persoane cu testul pozitiv în mână au fost la Spitalul de Boli Infecţioase. Au spus că au sunat medicii de familie că sunt pozitiv şi medicul de familie a spus: du-te la DSP. (…) Cu test pozitiv de la unitatea sanitară el trebuia să meargă în izolare acasă. A sunat medicul de familie şi i-a spus să meargă la DSP şi omul a venit cu buletinul pozitiv în mână. Vă daţi seama că expunerea e foarte mare şi pentru noi.  Sunt medici de familie foarte devotaţi, pentru care am tot respectul. Dar sunt şi medici care… Şi dacă am rugat pacientul să ne transmită numele medicului, acesta a ezitat, că nu vrea să se pună rău cu medicul de familie”, a povestit directoarea DSP Braşov.

Ea a lansat un apel către medicii de familie, explicând că aceştia pot elibera concediile medicale celor diagnosticaţi.

„Apelul pe care-l fac este ca persoanele să fie în siguranţă că noi vom elibera aceste decizii, iar medicii de familie pe baza testului pozitiv pot elibera concediile pentru persoana care este infectată. Rugămintea ar fi să dea aceste concedii medicale pe baza răspunsurilor din CoronaForms pentru că pe concediul medical nu se trece decizia de izolare, pe spatele concediului medical se trece doar decizia de carantinare”, a precizat Claudia Bularca.

Medicii de familie dau replica DSP-ului

Dr. Ana Șestacova, președintele Colegiului Medicilor de Familie Brașov a făcut, la rândul său, un apel către DSP Brașov să elibereze totuși deciziile respective. În sprijinul solicitării sale, a evidențiat litera legii care prevede amenzi usturătoare.

„Dacă apelul către noi este să eliberăm aceste concedii fără decizii, pot să răspund conform legii, un concediu eliberat greșit este penalizat între 5.000 și 11.000 lei. Nu știu care medic și-ar permite să încalce legislația și să elibereze un concediu care l-ar putea costa, ulterior, o amendă. Motiv pentru care fac un apel și eu către Direcția de Sănătate Publică, în limita timpului disponibil și, bineînțeles, în limita posibilităților, să elibereze aceste decizii în termen astfel încât medicii de familie să poată elibera concediile fără decizii. Nu vom elibera aceste concedii fără deciziile până în data de 1 Februarie când a fost schimbat ordinul”, a menționat președintele Colegiului Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Șestacova, potrivit radiobrasovfm.ro.

Concediile medicale pentru COVID-19 sunt emise, în majoritatea cazurilor, de medicii de familie, însă printr-o decizie eliberată de DSP.

Din păcate, lipsa informațiilor clare, simple, pe înțelesul tuturor și mesajele contradictorii date de autorități, îi pun pe drumuri pe pacienți.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate