Sunt sigură că știți ca a fost Ziua Mondială a Râsului. Dar ceea ce probabil nu știți este importanța majoră a râsului în viața noastră și a copiilor noștri. Povestea mea începe încă din perioada de sugar, când râsul sugarului nostru reprezintă una dintre cele mai mari recompense ale noastre, ca părinți.
Pentru noi, râsul copiilor noștri determină senzație de fericire și împlinire deplină, în vreme ce pentru sugar aduce după sine sentimente de apropiere și de intensă apartenență la familia din care face parte. Zâmbetul și râsul fac parte de fac din elementele de bază ale legăturii dintre noi și copiii noștri, dintre noi și cei din jurul nostru. În creierul mamelor râsul copiilor declanșează eliberarea de oxitocină, care este un hormon care promovează legătura și mai strânsă dintre mame și sugari și favorizează alăptarea.
Mai târziu, în decursul vieții noastre, același râs face parte din arsenalul relațiilor noastre sociale, putând fi un râs de fericire și de prietenie care întărește legăturile dintre noi. Sau, din contră, tonalitatea sa determină și susține poziții de luptă și disensiune.
Râsul activează la nivelul creierului zone responsabile de inteligența noastră emoțională
Mai mult studii recente, care au utilizat rezonanța magnetică nucleară, au arătat că râsul activează la nivelul creierului nostru zone responsabile de inteligența noastră emoțională, alături de arii implicate în dezvoltarea cognitivă. Râsul ne ajută să ne relaxăm. Induce o stare de bucurie specifică. Tonalitatea râsului unei persoane declanșează în mintea noastră amintiri pozitive, care stimulează descărcarea hormonilor fericirii, deci starea de bine.
Poate cel mai evident efect al râsului a fost în pandemie, când confruntat cu burn-out-ul personalul medical, a fost educat să folosească râsul ca pe un tratament împotriva stress-ului. Atunci, rolul său benefic a fost pe deplin dovedit.
Adeseori avem tendința să considerăm că copiii noștri nu percep umorul. Cu toate acestea ei îl percep de la vârste relativ fragede. Iar râsul lor este dovada acestui fapt. Tot umorul însoțit de râs are efectele terapeutice cele mai rapide și evidente, atunci când vorbim despre susținerea mamelor cu diferite grade de depresie postnatală.
Râsul este un barometru al stării de sănătate din familie
Râsul este fără de tăgadă cel care ne ajută să trecem mai ușor peste momentele grele din viața noastră și multe din potențialele motive de dispută în familie dispar dacă știm să ne folosim de umor și de râs.
Râsul și umorul fac parte din terapia involuntară pe care ne-o oferim atunci când vizionăm o comedie, citim o carte cu personaje caraghioase sau, de ce nu, acceptăm să ne lăsăm mintea să dea porecle haioase. Zâmbetul și râsul ne ajută să comunicăm inclusiv cu cei care sunt suferinzi și pe care îi invităm indirect, în felul acesta, cu o porție de umor, să elibereze hormonul fericirii.
Poate că un gând, gest sau poveste veselă, care aduce zâmbet și râs în viața noastră, ne va ajuta să fim mai împliniți alături de copiii noștri.
Și să nu uitați, chiar dacă nu vă vine a crede, copiii noștri înțeleg perfect importanța râsului în viața noastră și a lor. Râsul este un barometru al stării de sănătate din familia noastră.
Vă doresc din inimă o săptămână plină de râs.
- Prof. Univ. Dr. Oana Falup
- medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI