Guvernul reintroduce șomajul tehnic. Noi măsuri pentru menținerea locurilor de muncă

Guvernul reintroduce șomajul tehnic. Noi măsuri pentru menținerea locurilor de muncă

Guvernul a prelungit acordarea șomajului tehnic pentru angajații afectați de pandemie. Măsura este prevăzută până la 31 martie.

Guvernul reintroduce acordarea șomajului tehnic și reglementează noi măsuri de protecție socială, în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice din cauza epidemiei de SARS-CoV-2

Este vorba de acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din salariul de baza, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.

Șomajul tehnic se aplică în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă, din initiațiva angajatorului, pe perioada stării de alertă.

Guvernul a aprobat acordarea măsurilor de protecție socială până la 31 martie 2022, pentru angajați și angajatori, precum și pentru alte categorii profesionale, a căror activitate este interzisă, suspendată ori limitată din punct de vedere al capacităților de funcționare pe perioada pandemiei de Covid – 19.

Astfel, pentru menținerea locurilor de muncă, noul act normativ prevede:

Pentru angajați:

  • acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021. Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă (CIM) din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă;
  • măsura se aplică și salariaţilor angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile teritoriale de sănătate publică cu excepția celor aflați în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă.

Indemnizația se plătește din bugetul asigurărilor de șomaj la cererea angajatorului, însoțită de lista persoanelor care beneficiază și de declarația pe propria răspundere, documente transmise electronic la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

Actul normativ instituie, în cazul angajatorilor, posibilitatea de decontare atât a indemnizaţiei de şomaj tehnic, cât și a indemnizației pentru reducerea timpului de lucru (OUG nr. 132/2020). Aceste măsuri pot fi acordate fie pentru salariați diferiți, în aceeași perioadă din lună, fie pentru acelaşi salariat, în perioade diferite din lună.

Pentru profesioniști:

Acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut reglementat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, din bugetul de Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru :

  • profesionişti, reglementaţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
  • persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, conform Legii nr. 8/1996 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare.

Sportivii, antrenorii, medicii, asistenţii medicali, maseurii, kinetoterapeuţii și cercetătorii din domeniul sportiv primesc o indemnizație de 75% din drepturile aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, dacă contractul de activitate a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive.

Acest tip de indemnizație se acordă, din bugetul de stat, în baza unei cereri și a declarației pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității. Actele trebuie transmise electronic la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială.

Ordonanța de urgență prevede și o serie de măsuri complementare:

  • persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea a două indemnizații, atât în calitate de angajat, cât și în cea de profesionist, vor beneficia de o singură indemnizație, în cuantumul cel mai avantajos, respectiv cea acordată în calitate de profesionist;
  • indemnizația acordată în baza acestei ordonanțe de urgență se ia in calcul la stabilirea dreptului de indemnizație pentru creșterea copilului;
  • profesioniștii care vor primi indemnizația acordată în baza OUG aprobate astăzi vor putea solicita și indemnizația pentru reducerea timpului de lucru în cuantum de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Documentul modifică și legislația privind acordarea concediului și a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor. Astfel, perioadele în care persoanele beneficiază de indemnizațiile acordate în baza OUG nr.111/2021 (indemnizație de șomaj), vor fi incluse în perioadele luate în calcul la stabilirea drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor și a altor drepturi prevăzute de OUG nr.111/2010.

Actul normativ stabilește și verificările pe care Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială le poate face în privința solicitărilor de decontare transmise de furnizori, răspunderea asupra modului de aplicare a schemei de compensare pentru clienții casnici revenind exclusiv acestora din urmă, prin modificarea art. 2 din  OUG nr.118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.259/2021, cu modificările ulterioare.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a afirmat că aceste măsuri sunt necesare în această perioadă în care, din cauza situaţiei pandemice, există riscul de a se suspenda, limita sau chiar întrerupe activitatea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate