Guvernul PNL își bate joc de sute de primării, subfinanțând PNDL

Guvernul PNL își bate joc de sute de primării, subfinanțând PNDL

De necesitatea unui aeroport în Brașov nu vreau să discutăm acum. Este binecunoscută poziția mea vis-à-vis de acest amplu proiect, pe care l-am susținut întotdeauna.

Am făcut chiar eforturi, la începutul perioadei mele ca prefect, să aduc la aceeași masă autoritățile publice locale alături de parlamentarii de Brașov, fără să țin cont de culoarea politică a fiecăruia, pentru a stabili împreună care sunt paşii de urmat din punct de vedere tehnic pentru includerea aeroportului în Master Planul General de Transport. Cunoașteți cu toții ce a urmat…

Nici despre Spitalul Regional Brașov nu vreau să vă vorbesc acum, deși și acesta este un alt proiect de anvergură în care m-am luptat să obţinem un consens politic din partea tuturor parlamentarilor de Braşov pentru susţinerea realizării lui.

Primul pas l-a reprezentat întocmirea unui proiect de lege asumat de toţi parlamentarii de Braşov pentru trecerea unui teren în suprafaţă de 11,45 hectare necesar realizării construirii spitalului, din proprietatea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr în proprietatea municipiului Braşov. Și la acest proiect cunoașteți toate amănuntele și stadiul în care se află la acest moment.

Alte articole:   În județul Brașov sunt disponibile 1.454 de locuri în creșe de stat și 17.129 de locuri în grădinițele de stat și particulare acreditate sau autorizate.

Din păcate, putem spune că a fost stopat în ultimele trei luni de când Guvernul PNL face analize peste analize. Sincer vă spun, nu înțeleg la ce folosesc aceste tergiversări, din moment ce proiectul era în situație avansată în toamna anului trecut.

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, din guvernarea PSD, a fost de trei ori la Brașov doar pentru ca acest spital regional de urgență să poată fi inclus în proiectele care să poată fi realizate pe termen mediu, dacă nu chiar scurt. Însă, la acest moment, mi-e teamă că planurile noii guvernări sunt cu totul altele, iar Brașovul nu se mai află pe harta spitalelor care să fie construite în următorul deceniu… Mi-aș dori totuși să mă înșel în această privință, iar Brașovul să aibă în viitorul apropiat acest spital atât de necesar…

Dar Brașovul are multe alte nevoi, în afara de aeroport și spital. Spre exemplu, are nevoie de rețele de canalizare, în special în zona rurală, pe alocuri chiar și în municipiul Brașov (vezi cartierul Stupini). Are nevoie de școli moderne, creșe și grădinițe, are nevoie de dispensare la care să aibă acces și oamenii care locuiesc în zone izolate.

Alte articole:   Făgărășeanul Andrei Stanciu a câștigat Premiul special pentru debut dramaturgic, la un festival internaţional de teatru şi film pentru elevi

Are nevoie de infrastructură de transport conformă cu timpurile pe care le traversăm, cu tot mai multe mașini în trafic. Nu în ultimul rând, brașoveni au nevoie de mai multe instituții de cultură și multe altele.
Am dat doar câteva exemple….

Exact în întâmpinare acestor nevoi a fost gândit Programul de Dezvoltare Locală – PNDL 1 și PNDL 2. A fost nevoie de un sprijin financiar pentru autoritățile locale pentru a demara programe în sprijinul comunităților pe care le reprezintă.

Din păcate, nici nu a venit bine PNL la guvernare, că se pune la îndoială eficacitatea unui astfel de program (foarte bun după părerea mea), deși sute de primari din toată țara au reușit să creeze condiții mai bune pentru proprii cetățeni, fie că vorbim de drumuri, reabilitare școli și dispensare sau alte obiective cerute de localnici, precum și sprijin pentru producătorii autohtoni.

Multe dintre proiecte sunt finalizate, alte sunt încă în derulare…

Alte articole:   VIDEO Alexandra Crivineanu la Culisele Zilei cu Sebastian Dan: Avem obligația să deblocăm Brașovul!

Dar ce face actuala guvernare, care se pare că ar vrea să pună cruce acestui program? Reduce semnificativ alocările bugetare pentru aceste programe.

Să ne uităm pe niște cifre și să facem o comparație cu ceea ce a prevăzut PSD cu privire la PNDL:

În actuala guvernare PNL

Pentru PNDL 1 este prevăzută o sumă de aproape cinci ori mai mică, iar pentru PNDL 2 va fi alocată o sumă de trei ori mai mică.

La PNDL 1 suma prevăzută pentru anul viitor este de 200 de milioane de lei- credite bugetare, față de 910,8 milioane lei cât a fost alocat în 2019.

La PNDL 2 sunt prevăzute credite de angajament de 397,3 milioane lei față de 902,6 milioane lei în 2019 și credite bugetare de 2 miliarde de lei față de 6 miliarde lei în 2019.

Guvernarea PSD

Total investiții în derulare in județul Brasov: 249,568,633.43 ron
Total investiții contractate in județul Brasov: 584,230,366.43 ron
Total investitii implementate de CNI 84,838,270.69 ron

Valoare totală a proiectelor de investiții pe județ 961,589,955.56 ron

Marian RASALIU

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate