Gripa ia amploare în județul Brașov. Peste 300 de cazuri într-o săptămână

Gripa ia amploare în județul Brașov. Peste 300 de cazuri într-o săptămână

Numărul cazurilor de gripă a atins un record săptămâna trecută când s-au înregistrat peste 300 de cazuri, cele mai multe la copii. Cifra este de peste două ori mai mare decât cea din săptămâna anterioară.

Numărul cazurilor de gripă creşte de la o săptămâna la alta. În ultima săptămână s-au înregistrat 304 de cazuri de gripă, faţă de 134  în săptămâna anterioară. Este cea mai mare cifră înregistrată, în acest sezon, la Braşov.

Îmbolnăvirile au fost confirmate pe baza simptomelor clinice, potrivit datelor centralizate la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov.

Din cele 304 cazuri de gripă, 224 s-au înregistrat în rândul copiilor. 20 dintre bolnavi au avut nevoie de internare, 17 fiind copii cu vârste între 0 şi 14 ani.

De asemenea, în săptămâna 20-26 ianuarie, 2.226 de braşoveni au ajuns la medic cu boli de sezon, iar 120 au fost spitalizați.

Ponderea cea mai mare a acestora au avut-o infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS). 1.613 de braşoveni au ajuns la medic cu această afecțiune. Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 182 față de săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 1.431 de îmbolnăviri.

Dintre acestea, 27 de cazuri au fost internate, iar 23 dintre acestea au fost copii cu vârste între 0 şi 14 ani.

În plus, au mai fost raportate 309 cazuri de pneumonie, mai puține față de săptămâna anterioară (386). Dintre bolnavii cu pneumonie, 73 au avut nevoie de îngrijiri spitalizate, 43 fiind copii cu vârste între 0 şi 14 ani.

Potrivit reprezentanţiilor DSP Braşov, la nivelul județului mai sunt disponibile aproximativ 4.500 de doze de vaccin antigripal, iar specialiştii recomandă vaccinarea şi în luna ianuarie.

Brașovul, în topul județelor cu cele mai multe cazuri de gripă

Deși , Brașovul este în topul județelor unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de gripă, specialiștii spun că nu se poate vorbi încă de epidemie de gripă, dar că există intensificări ale circulației virusului gripal.

„Circulaţia virusului gripal este moderată, nu putem discuta despre epidemie de gripă, nu există epidemie de gripă, există intensificări ale circulaţiei virusului gripal în câteva zone, Bucureşti, Braşov, de exemplu, dar dacă comparăm cu cifrele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut sunt cu circa 20 la sută mai puţine cazuri decât în perioada similară”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, într-o conferinţă de presă.

El a mai precizat că în următoarele săptămâni numărul cazurilor de viroză şi de gripă va fi în creştere, lucru care nu este neaşteptat, în condiţiile în care acoperirea vaccinală este mică, în raport cu recomandările Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Probabil că în următoarele săptămâni numărul de viroze respiratorii în general, dar şi de cazuri de gripă diagnosticată clinic va fi în creştere, nu este nimic neaşteptat în condiţiile în care încă acoperirea vaccinală în România nu reprezintă decât o treime din valoarea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, respectiv aproape 25% faţă de 75 % recomandare pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani, dar e un sezon gripal obişnuit până în momentul de faţă, nu există motive de îngrijorare suplimentară şi mai ales în această perioadă în care cifrele sunt net inferioare faţă de cele din perioada similară a anului trecut”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

În acest context, Ministerul sănătății a decis să suplimenteze stocul de vaccin antigripal cu încă 35.000 de doze.

De asmenea, doctorul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a făcut câteva precizări în contextul în care au apărut tot mai multe cazuri de gripă în România.

https://newsbv.ro/2020/01/23/directorul-institutului-national-de-boli-infectioase-medicamentul-care-are-efect-imediat-in-caz-de-gripa/
https://newsbv.ro/2020/01/24/ministrul-sanatatii-suplimenteaza-stocul-de-vaccin-antigripal-cu-inca-35-000-de-doze/
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate